Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hajtogatott krumplis pogácsa

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt (nálam 1/3-a teljeskiőrlésű liszt)
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 15 dkg (mangalica) zsír + kb. 7 dkg olvasztva a hajtogatáshoz
  • 2 tojás sárgája + 1 tojás villával felverve
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • kb. 1 teáskanál őrölt bors
  • kb. 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • kb. 1 evőkanál só - ízlés szerint
  • A tetejére:
  • egész kömény
  • kevés reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítés: Keverőtálba szitálom a lisztet, a zsírral összemorzsolom. Hozzáadom a burgonyát, a felvert tojás bő 2/3 részét, a cukorral felfuttatott élesztős tejet, a fűszereket. Összedolgozom, 1/2 órát a hűtőben pihentetem.

Lisztezett felületen jól átgyúrom, kinyújtom, olvasztott zsírral vékonyan megkenem és hajtogatom. Háromszor hajtogatom-kenem 10 perces időközökkel (közben a hűtőben tartom).

Kb. bő ujjnyira kinyújtom, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom, egymástól kicsit távol papírral bélelt tepsibe sorakoztatom. A maradék tojással lekenem, csipet köményt és sajtot teszek mindegyik tetejére.

Pihentetem, amíg a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és kb. 18-20 perc alatt megsütöm.

Megjegyzés

A maradék tésztát nem érdemes újra összegyúrni, kis adagonként kerek formára igazgatva tehetjük a tepsibe. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss