Hájas tésztából krémes és lekváros virág

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg darált háj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl szódavíz
  • A krémeshez:
  • a kész hájas tészta 1/3 része
  • 6 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A lekváros virágokhoz:
  • a hájas tészta 2/3 része
  • savanykás lekvár ízlés szerint

Elkészítés

    Elkészítés: A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hidegre tesszük.

    A megmaradt lisztből és a többi hozzávalóból rétestésztát készítünk. 15 percig pihentetjük.

    A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a lisztes hájat a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és négyrét összehajtjuk. Hideg helyre tesszük, 20 percenként a nyújtást és hajtogatást megismételjük, háromba hajtjuk,majd kettőbe, tehát a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.

    A tészta 1/3 részét levágtam krémes lapnak, majd megfeleztem.
    Jó vékonyra (25×40 cm) kisodortam, a tetejét megszurkáltam, és sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenként megsütöttem.

    A krémhez vízgőz felett egy tálban a tojásfehérjéket a cukor 1/3-ával l kemény habbá verjük. A lisztet a tojássárgákkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és 3 dl tejjel simára keverjük. A megmaradt tejjel összekeverjük, és felfőzzük. Addig főzzük, míg az edény falától elválik a massza. Ezután félrehúzzuk, és a kemény tojáshabot apránként hozzákeverjük. Visszatesszük a tűzre, 1 perc alatt botmixerrel simára keverjük.

    Az alsó tésztalapra kenjük a krémet, vizes késsel elsimítjuk, és befedjük a másik lappal. Hagyjuk megdermedni, ezután fűrészes élű késsel felszeleteljük, vaníliás porcukorral meghintjük.

    A lekváros virágokhoz a tésztát kinyújtjuk, és közepes szaggatóval kiszúrjuk, minden másodiknak a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk.
    A teljes karikákat vízzel megkenjük, és ráfektetjük a kiszúrt karikákat.

    Világosra sütjük, porcukorral meghintjük, és a gyűrű közepét savanykás lekvárral megtöltjük.

Megjegyzés

Bármilyen sütit formázhatunk a tésztából, sósat is, sőt krémes lapoknak, habrolónak is kiváló.

Vass Lászlóné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Mustafan Ahmed 3 hónappal ezelőtt
Az jó hogyha a férjemről levágok egy kicsi hájat? Vagy a disznajról kéne? Köszi a választ előre is!
Vass Lászlóné 4 évvel ezelőtt
Kedves Gabi! Igen,nagyon finom krémes. Akár bolti leveles tésztából is el lehet készíteni. Itt,valójában a krémen van a hangsúly,ez az igazi krémes,nem a pudingos. Csak így egy kicsit drágább. Köszönöm a hozzászólásod. Üdv:Edit.
Rozsnyai Gabriella 4 évvel ezelőtt
Kedves Edit! Nagyon finom ez a krémes, anyukám sütötte sokszor anno... ő is sütött mellé szilvalekváros hajtogatottat is amit láttam korábban szintén tőled! :) Egyszer talán kedvet kapok a recepted alapján ezekhez a finomságokhoz, köszi! üdv.Gabi

Hasonló Receptek

Magazin