Túrós batyu - Mindmegette Villámverseny

Hozzávalók

  • Tészta hozzávalói 20-22 db batyuhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • Töltelék hozzávalói:
  • 50 dkg túró
  • 4-5 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 2 db tojás (+ a lekenéshez)

Elkészítés

    1. A porcukrot keverjük alaposan össze a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal, és a langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.
    2. Ezután kanalazzuk rá a lisztet, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát (én egymás után kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy egy szép, sima tésztát kapjak). Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.
    3. Amikor végzett a gép a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.
    4. A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a búzadarát, a mazsolát, és szintén keverjük össze.
    5. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a túrós masszához. Az elkészült tölteléket tegyük félre addig, még a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.
    6. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 10x10-es négyzetekre.
    7. Ezután mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, formázzuk meg a batyukat.
    8. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült batyukat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra. Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással kenjük le a batyukat.
    9. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre (ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral takarjuk le).
    10. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az esetleg összenőtt batyukat.
    11. Tálalás előtt hűtsük ki, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Lilla 5 hónappal ezelőtt
Köszönöm! Ez lesz a vizsgaanyogom egy resze! Hogy egy kis hazai keruljon a Nemetek foldjere :)

Hasonló Receptek

Magazin