Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos szatmári töltött káposzta

90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tej

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, és 2 dkg felforrósított zsíron üvegesre pároljuk, majd félretesszük hűlni. Ezután a hagymát, a darált húst és a rizst összekeverjük, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük.
  2. A káposztát forró vízben megpuhítjuk. A leválasztott levelekre a vastag erek laposra vágása után tölteléket teszünk. Ezután mindet feltekerjük, és a két végüket benyomjuk.
  3. A levelekről levágott részeket és a belső, túl apró leveleket laskára metéljük. Egy nagyobb lábost kikenünk 3 dkg zsírral. Az aljára tesszük a vágott káposzta felét, sorban rárakjuk a töltelékeket, majd rászórjuk a megmaradt aprítékot. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Közben az elfőtt folyadékot időnként vízzel pótoljuk.
  4. Amikor kb. 40 perc alatt félpuhára főtt, felöntjük paradicsomlével. Ezután jól befedjük, és lassú tűzön készre főzzük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk. 

Megjegyzés

Forrás: Végh Antal: Száz szatmári parasztétel (Minerva, 1978), átdolgozva - MME
Szatmárban a vágott káposztára bőrös húsdarabokat is tesznek a töltelékek alá, de savanyú káposzta levelébe töltve is készítik. A legjobb töltött káposzta kemencében fő, cserépedényben.

Ezek is érdekelhetnek

Friss