Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók

  • 1 fej édes káposzta
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 tk pirospaprika
  • 10 dkg rizs
  • őrölt bors
  • 50 dkg darált hús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg tarja (füstölt)
  • 30 dkg kolbász (füstölt)
  • 5 dl sűrített paradicsom
  • 7-8 dl víz

Elkészítés

    1. Az édes káposztát egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, majd kisebb lángon, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ekkor óvatosan kivesszük, és hideg vízbe tesszük, hogy minél előbb lehűljön. Ezután leveleire szedjük, majd a középső, vastag eres részét kivágjuk.
    2. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a felhevített olajhoz, és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki.
    3. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot, és alaposan összekeverjük. Ezután az elkészült töltelékkel megtöltjük az előkészített káposztaleveleket.
    4. A savanyú káposztát kissé kinyomkodjuk, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd felvágjuk. A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.
    5. Egy tepsibe (vagy nagyobb lábasba) beletesszük a felkockázott tarját, majd ráterítjük a savanyú káposztát. Ezután megszórjuk a kolbászkarikákkal, majd ráhelyezzük  a megtöltött káposztát. (én kicsi mélyedéseket csináltam a savanyú káposztába, és abba helyeztem bele a tölteléket)
    6. A sűrített paradicsomot simára keverjük a vízzel, majd a káposztára öntjük. Ezután fóliával lefedjük a tepsit, mielőtt a sütőbe helyeznénk.
    7. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd kb. 90 perc alatt készrepároljuk. (mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik)
    8. Tálaláskor tányérra helyezzük a tölteléket, mellékanalazzuk a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal, majd úgy kínáljuk.

      Még több töltött káposzta >>> 

      Magyaros ételek >>> 

      Káposztás finomságok >>> 

      Sertéshúsos fogások >>> 

Megjegyzés

Karácsonykor elmaradhatatlan nálunk a töltött káposzta. Csak összeállítom, a többi pedig már a sütő dolga. Egyszerű, és finom.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

balkata 2 évvel ezelőtt
A darált hús a töltelékben 20 perc alatt megfő, az egész főzőséhez nem kell 90 perc.

Hasonló Receptek

Magazin