Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók

  • 1 fej káposzta (édes)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 tk pirospaprika
  • 10 dkg rizs
  • őrölt bors
  • 50 dkg darált hús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg tarja (füstölt)
  • 30 dkg kolbász (füstölt)
  • 5 ek sűrített paradicsom
  • 7-8 dl víz

Elkészítés

    1. A káposztát egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, majd kis lángon, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ekkor óvatosan kivesszük, és hideg vízbe tesszük, hogy minél előbb lehűljön. Ezután leveleire szedjük, majd a középső, vastag, eres részét kivágjuk.
    2. A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a felhevített olajhoz, és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről.
    3. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, a rizst, ízlés szerint sót és őrölt borsot, és alaposan összekeverjük. Ezután az elkészült töltelékkel megtöltjük az előkészített káposztaleveleket.
    4. A savanyú káposztát kissé kinyomkodjuk, hogy ne legyen nagyon savanyú, átmossuk, majd felvágjuk. A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.
    5. Egy tepsibe (vagy nagyobb lábasba) beletesszük a felkockázott tarját, majd ráterítjük a savanyú káposztát. Ezután megszórjuk a kolbászkarikákkal, ráhelyezzük  a megtöltött káposztát. (én kicsi mélyedéseket csináltam a savanyú káposztába, és abba helyeztem bele a tölteléket)
    6. A sűrített paradicsomot simára keverjük a vízzel, majd a káposztára öntjük (lepje el). Ezután fóliával lefedjük a tepsit, mielőtt a sütőbe helyeznénk.
    7. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 90 perc alatt készre pároljuk. Mire a töltelék, a káposzta és a füstölt húsok puhára főnek, a leve nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik.
    8. Tálaláskor tányérra helyezzük a tölteléket, mellékanalazzuk a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal.

      Még több töltött káposzta >>> 

      Magyaros ételek >>> 

      Káposztás finomságok >>> 

      Sertéshúsos fogások >>> 

Megjegyzés

Karácsonykor elmaradhatatlan nálunk a töltött káposzta. Csak összeállítom, a többi pedig már a sütő dolga. Egyszerű, és finom.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

balkata
A darált hús a töltelékben 20 perc alatt megfő, az egész főzőséhez nem kell 90 perc.

Hasonló Receptek

Magazin