Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos női szeszély

120 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg sütő margarin (Rama)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 30 dkg finomliszt
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 2-3 dkg sütő margarin (Rama)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • A tetejére:
  • 5 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg sárgabaracklekvár (sűrű)
  • 10 dkg dióbél

Elkészítés

1.

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, letakarva, meleg helyen 20 perc alatt felfuttatjuk. A puha margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra, a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A citromhéjjal, az élesztővel, a többi langyos tejjel és a liszttel jól kikeverjük.

2.

Margarinnal kikent, belisztezett kb. 32x24 cm-es tepsibe simítjuk (vizes késsel a legkönnyebb) és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165) kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

3.

Közben a tojásfehéjét kemény habbá verjük, a végefelé evőkanalanként a cukrot is hozzáadjuk. A sült tésztát a kb. fél dl vízzel simára kevert lekvárral megkenjük. A habot rásimítjuk. Durvára vágott dióval meghintjük.

4.

A sütőbe visszatoljuk, kb. 10 percig sütjük, majd a lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a süteményt – pontosabban a habot – még 15 percig így szárítjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel 2x7 szeletre vágjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss