Az alapok
Az 5 alapelem a Föld, a Fa, a Tűz, a Fém és a Víz. Mindegyikhez hozzáköthető egy adott íz és szerv, illetve bizonyos élelmiszerek is. Az a jó, ha a napi étrendünkben mind az öt elem szerephez jut.
Az aranyszabály: Egyél mindennap zöldséget, fehérjét (pl. hüvelyesek, hal, hús) és gabonát (pl. köles, rizs). Mindezeket ízesítsd zöldfűszerekkel és gyógynövényekkel, növényi olajokkal.
Miért hasznos?
Hatására a test egyensúlyi állapotba kerül: eltűnik a gyakori nassolási vágy és az állandó fáradtságérzet, megszűnnek az emésztési problémák. Ráadásul néhány plusz kilótól is megszabadulhatsz, ha kiegyensúlyozottan és egészségesen, vagyis az 5 elem tanának szabályait követve táplálkozol!
Így kezdd el!
Fogyassz szezonális gyümölcsöket és zöldségeket.
A reggeli különösen fontos, ahogy az is, hogy valamilyen meleg ételnek kell lennie! Ez szokatlannak tűnhet ugyan – ám hidd el, hogy a zsírszegény tejben főtt gabonapehely, némi friss idénygyümölccsel rengeteg energiával látja el a szervezetet, ezzel szemben a joghurt és a kenyér energiát von el a testtől.
Délben a fehérje, például valamilyen sovány hús a legjobb, este pedig a zöldséges ételek járulnak hozzá a belső nyugalomhoz és a jó alváshoz.
Az 5 elem
Mindegyik hatással van a szervezetre, csak ezek együttes jelenléte révén őrizhető meg az egyensúly.
Föld
Jótékony hatással van a lépre és a gyomorra. Azok az élelmiszerek tartoznak ide, amelyekben sok fehérje, zsír és szénhidrát van. Táplálnak, és hosszú távon eltelítenek.
Például: Tojás, kenyér, hús, tej, burgonya, méz, étolaj
Víz
Jótékony hatással van a vesére és a hólyagra. Az ásványi anyagokban különösen gazdag, hűsítő ételek könnyebbé teszik a többi fogást.
Például: Víz, asztali és tengeri só, halfélék, a tenger gyümölcsei
Jótékony hatással van a vesére és a hólyagra. Az ásványi anyagokban különösen gazdag, hűsítő ételek könnyebbé teszik a többi fogást.
Tűz
Jótékony hatással van a szívre és a vékonybélre. Ide soroljuk az összes keserű ízű élelmiszert, amelyek átmelegítik és megnyugtatják a szervezetet.
Például: Radicchio, rukkola, kakaó, articsóka, bazsalikom
Fém
Jótékony hatással van a tüdőre. A csípős élelmiszerek felmelegítik a szervezetet, és javítják az anyagcserét. Ne feledd: minél erősebbek, annál hatékonyabbak!
Például: Csilipaprika, gyömbér
Fa
Jótékony hatással van a májra és az epére. Ezek a savanyú ételek hűsítenek, és könnyebbé teszik a többi csoportba tartozó élelmek megemésztését.
Például: Minden savanyú gyümölcs (alma, bogyósok, citrom stb.), ecet, savanyú káposzta, szójaszósz, mángold, friss gyümölcslevek, savanyított tejtermékek (kefir, joghurt)