Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hagyományos fánk

default user icon
4.3/5

Hozzávalók

  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 6 tojássárgája
  • 6 dkg lágy margarin
  • 1 evőkanál rum
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés

    1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőt és 1 kk porcukrot. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverünk hozzá, majd letakarjuk, és hagyjuk a kétszeresére nőni, azaz kovászt készítünk (15 perc). 
    2. A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgájákat, majd a liszthez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk. A margarint 2-3 részletben beledagasztjuk, végül hozzáadjuk a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc). Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel lelapogatjuk, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
    3. A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, a tetejüket vékonyan megkenjük olajjal (hogy meg ne kérgesedjenek), majd letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük.
    4. A tésztakorongok közepét benyomjuk, és nem túl forró, bő olajban, 4-5 percig fedő alatt (ettől lesz „szalagos”), majd megfordítva, fedő nélkül aranybarnára sütjük.
    5. Papírkendőre szedjük, megszórjuk vaníliás porcukorral, és frissen, forrón tálaljuk. A közepén lévő üregbe barackpálinkával bolondított sárgabaracklekvárt teszünk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin