Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hagyományos csirkepörkölt

18 4.2/5

Hozzávalók

  • 6 db egész csirkecomb
  • 2 fej hagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/2 üveg házi lecsó (vagy 2 db paradicsom és 2 db paprika felkockázva)

Elkészítés

Megjegyzés

Az igazi pörköltet nem szükséges ízesíteni semmilyen fűszerrel, bolti paprikakészítményekkel, ételízesítővel, az igazi karakterét a paradicsom-paprika páros és a jó minőségű fűszerpaprika adja.
A lecsó előzetes lepirítása azért szükséges, mert így egy jó lecsós pörköltalapra tesszük a húst, aminek a főzési ideje nem olyan hosszú, mint a vörös húsoknak. Ezzel a módszerrel készítem a nyúl- illetve harcsapörköltet is.

esztiklock
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

whitewitch
Ma megcsináltam. Rég ettem ilyen finom, ízletes pörköltet!!! :)
Zsoozsy
Jaj, kicsit odaégett! De hogy lehet ez? Hiszen ahányszor belenéztem, mindig volt elég folyadék alatta, és ezért éppen csak mozgattam, de nem nagyon kavargattam... Ezért? Vagy nem kellett volna nagy lángon? Pedig le volt takarva... Na mindegy, azért asszem finom és köszi! :) (de attól még kíváncsi lennék az összes eddig kérdésemre válaszra... ;))
Zsoozsy
És meg kell keverni a húst a zöldségekkel, amikor belerakjuk? Oké, tudom, hogy tök gáz kérdéseim vannak, de engem meg az bosszant, hogy miért nincs minden apró részlet odaírva, és miért feltételezi rólam minden recept, hogy én mindent tudok...? :) És szóval az elejétől kezdve hogy kell állítgatni a lángot? Kis lánggal kezdjük a hagymával, aztán amikor visszatesszük paprikástúl, akkor az már nagy lángon megy és marad végig nagy lángon, akkor is, amikor a csirkét is beletesszük? Vagy félreértettem...? Aaaj... :S (de tudom: nyugi... :) ) (és tök jó az illata! :))
Zsoozsy
És a folyadék=víz? Vagy mi más lehet még...?
Zsoozsy
...és a paprikát hogy tesszük bele? Kockára vágva? Meg a paradicsomot... :S
Zsoozsy
...de azért még kérdés: a hagymasárgítós résznél :) le kell fedni vagy tök mindegy? Vagy ha lefedem, gyorsabban lesz kész lassú tűzön is?
Zsoozsy
Juuuuuuuj, de nagyon köszi, nagyon-nagyon köszi!!!! :D Végül is többé-kevésbé kb. úgy, ahogy én is sejtettem, nem? :) A husikat már megvettem, ám a paprikával gondba kerültem (ez így viccesen hangzik - ám külföldön élek, és keresem a leginkább magyar paprikára hasonlító paprikát, mert itt alapértelmezetten a kaliforniai paprika, az a négyszögletűféle van mindenhol, de azért lehet kapni itt-ott erőspaprikát is, meg erőspaprikának kinéző nem erőset - azt hiszem, az kéne, és az emberem amúgy is a piacon van most, remélem, talál ilyet, és akkor kezdődhet a "buli" (a főzőcske)! :) A főzőiskoládra meg beneveznék :) vagy bárki máséba is kb., már ha van online verziója is :), és értem én, hogy ej, micsoda egy világban élünk, milyen generáció nőtt itt fel, akik elbulizták meg elkitudjamitcsinálták az életüket ahelyett, hogy anyuci meg nagyi szoknyája mellett a konyhában lesték volna el a praktikákat - én pl. még csak nem is annyira buliztam, de minden más jobban érdekelt a konyhánál, hiába mondta a nagymamám kb. ovi óta, hogy ő ennyi idős korában már az ő nagymamája szoknyája mellett állt a konyhában, hogy mit tud segíteni - én meg vonogattam a vállam, hogy nem érdekel... Most meg már nagyi nincs többé sajnos :( (bár azért így is ragadt rám valami akaratlanul is... :D), viszont van cserébe internet meg kedves és lelkes internetes segítők :) és úgyis gyakorlat teszi a mestert, tudom... :) Jaj, csak ezt az ösztönökre hagyatkozás meg az "érzéssel" - na ezektől pánikolok be a legjobban amúgy mindig, hogy "de hát nekem nincs semmilyen érzésem!!! Mondd meg pontosan, hogy mit hogy mennyit!!!" :D, de értem én, hogy csak nyugi, az a lényeg... :) Igyekszem... :) Köszi!!! :) Amúgy zsír helyett olajjal is oké, ugye...? (ez föl sem merült bennem, hogy probléma lenne... ugye nem is lesz probléma...? Miért lenne...? Vagy kevésbé lesz sűrű...? Nem hiszem... Max. kevésbé lesz magyaros... :) )
esztiklock
Válaszolok. A recept elég 6 közepes étvággyal rendelkező embernek. 1 főre 1 csirkecombot lehet számolni. Ezt úgy daraboljuk, hogy kettévágjuk a forgónál, így lesz belőle, alsó és felső comb. A hagymát kis lángon, lassan pirítjuk, dinszteljük. Az nem jó, ha megbarnul. A zsírjára pirítás azt jelenti, hogy erős láng felett, addig rotyogtatjuk, míg az összes folyadék elpárolog belőle és csak a zsír és a massza lesz alatta. Ilyenkor már inkább serceg, mint rotyog. Annyiszor szükséges ezt elvégezni, míg a szaft egyre homogénebb nem lesz, azaz a paprika és paradicsomdarabok már szétfőttek. Puhára párolás, kevés folyadék hozzáadásával, fedő alatt, addig, míg ha beleszúrod a kés hegyét érzed, hogy könnyedén belemegy. Gyorsabb, ha fedő van felette és ilyenkor leégni is kevésbé tud. Nyilván, ha nincs fedő, a folyadék párolog és könnyen odakap, na meg ha nincs folyadék a hús sem tud megpuhulni. Ha elbizonytalanodsz, hagyatkozz az ösztöneidre! Az működik ilyenkor a legjobban :) Erősen gondolkodom, hogy nyitok egy főzőiskolát, alapoktatással ;-)
Zsoozsy
Hú, most regisztráltam, csak azért, hogy kontaktálhassak a recepttel kapcsolatban (no meg amúgy is olyan sok receptet használtam már az oldalról, hogy miért is ne :) ), és már csak a recept olvasásával is olyan boldog és lelkes vagyok, mert olyan egyszerűnek és jónak tűnik és olyan régóta készülök már rendesen elsajátítani a csirkepöri/paprikáscsirke (az ugyanaz, ugye?) mikéntjét, szóval tökre rálelkesültem, de közben meg aggódom, hogy mi van, ha nem értem, ha nem elég egyértelmű valami, és bár tudom, hogy nyugi, meg lazán, olyan különleges tehetségem van a pánikoláshoz, hogy az már művészet... :D (jó, nem nagy szám: mindössze a tapasztalatlanságom és a maximalizmusom kellemetlen elegye... :D ) Szóval gondoltam, ezt itt most megosztom, mintegy segélykiáltásként, hogy ki segít nekem gyorsan rögtön közben, ha nem értek valamit? :) (na jó, értem én, hogy ez irreális elvárás, de hátha mégis...). Pl. első kérdésem: a recept hány főre mért mennyiség? Hat, mert hat csirkecomb? Oké, persze tudom, hogy attól függ, hogy ki mennyit eszik, de azért mégis...? Meg második kérdésem kapásból, hogy mit jelent az, hogy lepirítjuk meg zsírjára pirítjuk? Hogy nagy lángon gyorsan-hirtelen? (bocs, igen: kb. most jöttem a Holdról... :) De hát úgy tanul a gyerek, ha kérdez, ugye... :D És éljen az internetes közösség, vagy legalább is az abba vetett hitem... ;) ) És meddig kell pirítgatni-felönteni-párolni? Amíg elég sűrű szaft nem lesz? És a "beletesszük a darabolt csirkecombokat" csak azt jelenti, hogy kettévágtuk a combot, vagy még tovább kéne darabolni? (Jaj, tudom, annyira tök gáz kérdések ezek, de hát ez van, inkább kérdezek, mint hogy olyannal próbálkozzak, ami tán katasztrófához (=ehetetlenséghez) vezet... :S ) És amikor azt írja a recept, hogy puhára pároljuk, akkor az azt jelenti, hogy lefedve kell és alacsony lángon? Vagy alapból végig lefedve kell alacsony lángon? Vagy tök mindegy, hogy le van-e fedve? Vááá...!!! :D Na jó, megyek vásárolni, akkor is megpróbálom egyedül is, ha nem érkezik válasz, bár azért remélem, hogy valaki megjelenik addig "fogni a kezem", legalább virtuálisan, hogy biztasson és nyugtasson egyszerre... :) <3 (aztán majd úgyis jelentkezem, hogy hogy sikerült - ha meg nem futamodom előle aztán... ;))
HirigFerdinand
Nagyon profi recept! Annyit módosítottam rajta, hogy a félbevágott combokat előtte zsíron kicsit lepirítottam, valamint szárnyat és májat is adtam hozzá (a család egyharmada így szereti). Várom a további receptjeid.

Hasonló Receptek

Magazin