Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így süthetsz felejthetetlen hagymás lepényt! Tippek és receptek

Tart a szüret, és a murcihoz meg az újborhoz még inkább megkívánunk egy finom hagymás lepényt, mint az év más szakában.

Hagymás lepényt valószínűleg az elzászi és a dél-német borvidéken készítettek először, és a szüreti időszakban tartott hagymavásárokon árulták. A 19. század vége felé már bevett szokás volt, hogy a szeptember elejétől novemberig élvezhető, fédervejsz nevű újborhoz kínálták.

Miben süsd?

A vékony elzászi hagymás lepényt (tarte flambé, németül Flammkuchen) tepsiben süsd, a francia quiche Lorraine-re emlékeztető, de annál magasabb és laktatóbb német hagymatortát (Zwiebelkuchen) pedig magasabb piteformában vagy kapcsos tortaformában készítsd.

A töltelék

A fő alkotórész természetesen hagyma. Tetszésed szerint felszeletelheted, vékony cikkekre vághatod vagy finomra apríthatod. Jöhet a vörös, az édeskés fehér és az enyhe ízű újhagyma, színesítésnek meg a lila. Egy a lényeg: jó sok kell belőle. Míg az elzászi lepénynél nyersen kerül a vékony tésztára, a hagymatortánál előzőleg meg kell puhítani egy kevés zsiradékon, hogy elveszítse a csípősségét. Az eredeti quiche Lorraine-ből hiányzik ez a hozzávaló, de természetesen a franciák lepényét is gazdagíthatod hagymával.

Lássuk, mi kell még egy német hagymatortához:

Füstölt szalonna: Kockára vágva olvaszd ki, és a zsírján futtasd meg a hagymát.

Tojás: Megszilárdulva összetartja a töltelék hozzávalóit, egyúttal lazítja is a masszát.

Tejföl: A 20%-os az igazi, de alakbarát megfontolásból nyugodtan helyettesítsd zsírszegény termékkel vagy ha nem kedveled a savanykás ízét, akkor tejjel elkevert tejszínnel.

Fűszerek: Alapesetben só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, frissen aprított fűszernövények, esetleg egy kis kömény. Bánj csínján a sóval, mert a szalonna eleve sós!

A tésztaalap

Hagyományosan élesztős kelt tészta az alap, de nem kötelező ehhez ragaszkodni.
Egyszerűbb és gyorsabb az omlós tészta: gyúrj össze 2 rész hideg vajat 3 rész liszttel és némi sóval, tedd a hűtőbe pihenni, és máris kinyújthatod.

Nem igényel kelesztést a túrós-olajos tészta sem, ehhez sovány túrót kell liszttel, sütőporral és olajjal összekeverni.

A legegyszerűbb, ha friss leveles tészta vagy más konyhakész tészta adja az alapot.

Szénhidrát-csökkentő diéta esetén 20 dkg őrölt mandulából, 2 db tojásból, 1 ek útifűmaghéjból (más néven bolhamag; natúr- és gyógynövényboltban, drogériában kapható) és némi sóból keverhetsz alapot, vagy teljesen elhagyhatod a tésztát, ha csak a tölteléket sütöd meg a formában.

Német hagymás lepény

1. A kelt tésztához langyosíts meg 3 dl tejet, morzsolj bele 1/2 kocka friss élesztőt, és futtasd fel. Vegyíts el 50 dkg lisztet némi sóval, adj hozzá 6 dkg vajat, és dolgozd simára az adagonként hozzáöntött élesztős folyadékkal. Keleszd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig.

2. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki és szórj meg liszttel egy 26 cm-es kerek formát. A töltelékhez kockázz fel 20 dkg húsos füstölt szalonnát, és vágj fel felezett szeletekre 60 dkg hagymát.

3. Hevíts fel serpenyőben egy kevés vajat vagy olajat, dobd rá a szalonnát, és pirítsd 3 percig. Forgasd hozzá a hagymát, és hagyd párolódni 4-5 percig.

4. Lisztezett felületen gyúrd át a megkelt tésztát, nyújts kerek lappá, és béleld ki vele a formát úgy, hogy a tésztából körben peremet képezel. Ezt jól nyomkodd a forma oldalához, majd süsd a tésztát az előmelegített sütőben 10 percig.

5. Keverj habosra 4 db tojást 2,5 dl tejföllel (adhatsz hozzá 1 dl-t tejszínt), forgasd bele a szalonnás hagymát, és fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Töltsd a keveréket az elősütött tésztára – esetleg szórd meg a szürethez illően szőlőszemekkel –, majd süsd készre a hagymatortát változatlan hőfokon 30-40 perc alatt.

VILLÁMGYORS MEDITERRÁN VACSORA: CUKKINIS-HAGYMÁS LEPÉNY - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>> 

GRILLKOLBÁSZOS-PÓRÉHAGYMÁS LEPÉNY >>> 

Lepényreceptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss