Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyma-kisokos: melyik fajtát mire használd?

default user icon
MME
Különböző méretű, formájú és színű változatai a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai, és habár az ősz és a tél az igazi szezonjuk, egész évben hozzájuthatsz valamennyihez. Csípős aromájuk ne vegye el a kedved, a végeredmény biztosan fenséges lesz.
Vöröshagyma

A világosbarna héjú, közepesen erős ízű vöröshagyma a legismertebb. Saláták alkotóelemeként, sütve, főzve, töltve és párolva is fogyaszthatod. A kisebbeket grillezni szintén lehet. Nagy előnye, hogy sokáig eltartható.

Fokhagyma

Jellegzetes íze, átható illata miatt többek közt sült húsok és főtt ételek remek hozzávalója. Kitűnő krémlevest készíthetsz belőle.

Lila hagyma

A lila hagyma inkább édeskés, ám jellegzetes, enyhén fűszeres ízt ad az ételeknek. Vékony szeletekre vágva, nyersen salátába vagy zsíros kenyérre szórva a legfinomabb.

Póréhagyma

A hosszú szárú póré nem fejleszt hagymafejet. A kevésbé átható szagú, enyhe ízű növényből kitűnő leves készülhet, sajttal vagy sonkával csőben sütve pedig főétel is lehet. Párolva hús- és halételekhez szintén kitűnő.

Főzőhagyma

A nagyméretű, világosbarna vagy fehér héjú főzőhagyma kevésbé csípős, és magasabb a cukortartalma. Töltve és párolva szintén felhasználható. Viszonylag drága.

Újhagyma

Még zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt kerül ki a földből. Felkarikázva salátába, vajas kenyérre szórva a legfinomabb, de például körözött ízesítésére, illetve párolva is kitűnő.

Mogyoróhagyma

Kevésbé csípős, és jóval apróbb fejű rokonánál, a vöröshagymánál. Egyes boltokban és piacokon salotta néven is árulják. Enyhe íze miatt remek salátákba, mártásokba és húsételekhez.


Ezek is érdekelhetnek

Friss