Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habverő a sírban - Az ókori Egyiptom és a gasztronómia

default user icon
MME
Nem volt mikró, spéci grill és olajsütő sem, mégis kiváló lakomákat rendeztek az ókori Egyiptomban.

Az ókori Egyiptomban különösen aprólékos munka volt a kenyérsütés. A napkenyérként is emlegetett tésztafélét először kemencében kezdték el sütni, majd úgynevezett kenyértálcák szárították tovább. Ezen a műveleten nem fogott ki az idő, a falvakban élő egyiptomiak még most is szívesen készítik el ezzel a módszerrel a kenyerüket, melyet többnyire húsfélékhez fogyasztanak.


Az étel, több piramis falán is megjelenő szimbólum volt, nem véletlenül. Az ókori egyiptomiak úgy vélték, hogy az élelem, a túlvilági életben is a túlélést jelenti számokra. Nemcsak a kedvenc élelmeiket jelenítették meg a hatalmas piramisokban, de nagy lakomák jeleneteit is láthatják a látogatók. Sőt, előfordult, hogy a múmia mellett a kedvenc konyhai eszköze is megtalálható volt, ez is a korábban említett okok miatt.


A társadalom szegényebb rétegének táplálkozásában nagy szerepe volt a lencsének a babnak, a borsónak és a csicseriborsónak is. Érdekesség, hogy a hagymafélék többnyire a jómódú egyiptomiak kiváltásága volt, ahogyan az állattartásra alkalmas épületek is. A lemészárolt állatokat azonnal elkészítették, először egy, erre a célra kialakított hatalmas fazékban megfőzték, majd tűzön megsütötték. Tartósításra a pácolás és a szárítás eljárást alkalmazták.

Egyiptomi falafel >>>

Egyiptomi padlizsánkrém >>>

Tudj még még többet a titokzatos múmiákról, A világ múmiái kiállításon, amely december 31-ig látogatható!

 

Ezek is érdekelhetnek