Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Habos-mákos szelet

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 1/2 dl rum
  • 5 dkg mazsola
  • 50 dkg őszibarackbefőtt
  • 5 dkg margarin
  • 6 tojás
  • 5 + 5 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 30 dkg darált mák
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • A habhoz:
  • 2 kávéskanál citromlé
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés

    Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

    Az őszibarackokat 2 cm-es darabokra vágjuk. A mazsolát meglocsoljuk rummal. A margarint felolvasztjuk.

    Egy mélyebb 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. 180 fokra előmelegítjük a sütőt.

    A tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra és a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és középső bordamagasságra állított rácson 10 percig sütjük.

    Közben a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és kemény habbá verjük.

    A tojások sárgáját 5 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, aztán hozzáadjuk a langyos margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát.

    Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe és megsütjük. Tűpróba!

    A hab hozzávalóit keményre verjük, és a forró megsült sütemény tetejére simítjuk, villával megcifrázzuk, vagy csillagcsőrös habzsákba szedve a tészta tejére nyomjuk csigaalakzatban. Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük.

    Rumsodó vagy pikáns lekvár kíséretében kínáljuk.

Megjegyzés

Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű, a végeredmény pedig pazar. Lajos Mari receptje alapján készítettem.

ditti56
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin