Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Habos mákos lepény

default user icon
1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók a tésztához:
  • 12,5 dkg sütőmargarin (Rama)
  • 25 dkg finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • a tepsi kikenéséhez:
  • sütőmargarin (Rama)
  • finomliszt
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg mák (őrölt)
  • 60 dkg alma
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál sárgabarackíz
  • A tetejére:
  • 3 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

    1.

    A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük 2 órán át.

    2.

    Ezután egyenletesen egy margarinnal kikent, liszttel behintett, kb. 30x25 centis tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155) kb. 10 perc alatt elősütjük, azaz félig megsütjük.

    3.

    A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük, majd a porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk, és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk.

    4.

    A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot rásimítjuk. A sütőbe visszatoljuk kb. 20 percre, de már csak a legkisebb lánggal (60-70 fok) sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Fontos, hogy szép fehér maradjon rajta a hab. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Hajdú Zsoltné
Imádom ezt a sütit, én is elszoktam készíteni. Olyan mint a rákóczi túrós csak mákos-almás változattal.

Hasonló Receptek

Magazin