Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habos diós és mákos guba

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kiflihez:
  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 6 dl tej
  • 1 rúd vanília (vagy vaníliás cukor)
  • 3 savanykás alma
  • 3 tojás és a kifliből megmaradt 2 tojásfehérje
  • fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg darált dió
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

Elkészítés: A kiflihez a hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát a tálban kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. Késsel 6-8 részre vágjuk, és vékony hengereket formázunk belőlük. Letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

A kifliket felkarikázzuk, és hagyjuk szikkadni kb. 1 órát. Eközben feltesszük a tejet forrni. A 10 dkg cukrot, a vaníliát (kikaparom a belsejét) és a 3 tojás sárgáját habosra kikeverjük, és hozzáadjuk a tejhez. Amikor felforrt, ráöntjük a kiflire, majd a kiflis keveréket 2 részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a mákot, a másikhoz a diót, és óvatosan összekeverjük, majd egy kivajazott kisméretű tepsibe beleöntjük, az egyik felébe a diósat, a másikba pedig a mákos keveréket.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, összekeverjük fahéjjal (ízlés szerint), és rátesszük a diós-mákos kifli tetejére, majd berakjuk a 180 fokos sütőbe kb. 20 percre.

A tojásfehérjéket a maradék 5 dkg cukorral habbá verjük, majd azt is rátesszük a guba tetejére, és még kb. 10 percig sütjük, amíg a hab felemelkedik, és kicsit megbarnul a teteje.

Megjegyzés

A házi készítésű kiflivel sokkal finomabb. A diós változat pedig a mákot nem kedvelők számára is kedvező.
- susanne16

Ezek is érdekelhetnek

Friss