Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Habos csokitorta

MME MME
6 3/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 6 tojás (2 egész, 4 szétválasztott)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál Cointreau (elhagyható)
  • 1 narancs reszelt héja (hiánya nem volt felfedezhető...)
  • 23 cm átmérőjű, szétszedhető tortaforma
  • A tetejére:
  • 5 dl tejszín
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia(=aroma)
  • 1 evőkanál Cointreau
  • 1/2 teáskanál nem cukrozott kakópor a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: 1.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

2.) Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral.

3.) Olvasszuk meg gőz fölött vagy mikróban a csokit.

4.) Tegyük hozzá a vajat, és hagyjuk, hogy magától felolvadjon benne.

5.) Verjünk fel 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját 7,5 dkg cukorral, majd óvatosan forgassuk össze a csokival.

6.) Adjuk hozzá a Cointreau-t és a narancshéjat (de ez mind hanyagolható...)

7.) Egy másik tálban verjük félkemény habbá a 4 tojásfehérjét, majd fokozatosan verjük hozzá a 10 dkg cukrot, amíg a hab már megtartja alakját, de még nem túl kemény.

8.) Egy kanálnyi tojáshabbal világosítsuk meg (gyönyörűűűűűűűűű) a csokikeveréket, majd lassan forgassuk bele a többi habot is.

9.) Öntsük a keveréket a tortaformába, és süssük kb. 35-40 percig, amíg a tészta feljön, a teteje megrepedezik, és a közepe már nem remeg. (Nekem 180 fokon hirtelen feketedni kezdett a teteje. 140 fokra vettem a hőmérsékletet, így a sütési idő is megnőtt fél órával. De megérte, csudaszép lett!!!)

10.) Rácsra állítva hagyjuk a tortát a formában kihűlni. Ne ijedjünk meg, ha hűlés közben összeesik (az a lényeg). Tálalás előtt helyezzük a formát tortaállványra vagy tányérra, és óvatosan fejtsük le a karimáját. Ne aggódjunk, ha kissé egyenetlen és repedezett a széle: minél jobban hasonlít egy vulkáni kráterhez, annál jobb, belseje elég szilárd lesz, de mégsem túl kemény.

Az eredeti recept szerint a beesett közepébe lehet tölteni a vaníliával és Cointreau-val ízesített tejszínhabot, vagy vaníliapudingot, egyéb finomságot, fantáziára bízva!

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss