Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha pukkadásig ettél…

Ha nem figyeltél a kalóriákra, a többnapos ünnepi lakomázás után bizony kilenghet a mérleg mutatója. A nagy családi ebédeken mindannyian hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, a túlzásba vitt evés-ivás azonban gyomorpanaszokat is okozhat. Nem marad más hátra, mint egy kis diéta és mozgás.

A tradicionális karácsonyi halételekkel nincs semmi baj, feltéve, ha egészségesen készítjük el. A töltött káposzta azonban úgy finom, ha úszik a zsírban, így egyáltalán nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. A szárnyasok kevésbé terhelik meg a gyomrot; karácsonykor sok helyen pulykát szoktak tálalni. Az ételek elkészítésekor sajnos kevés helyen használják a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat (grillezés, alufóliában sütés, aromás párolás), a legtöbb háziasszony nem takarékoskodik a zsírral és az olajjal.

 

Megterhelve

A vegyes körettel tálalt, zsírban sült, fűszeres húsfélék, bizonyos zöldségek (pl. hagyma, uborka, káposzta) nagyon megterhelik a gyomrunkat. S ha ilyen főétel után még diós és a mákos bejglit, válogatott édességeket is eszünk, alkoholt, kávét és szénsavas üdítőket iszunk, akkor nagy a valószínűsége, hogy ezek együtt puffadást, gyomorrontást okoznak.

Márpedig a legtöbb karácsonyi asztal ilyen veszélyeket kínál ünnepi öltözetben. Az egyébként sem könnyű ételek mellé fogyasztott alkohol fokozza a gyomorsavtermelést, a kávé izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a szénsavas italok pedig szélképző hatásúak. A túl sok gyomorsav nemcsak kellemetlen érzést okoz, hanem visszaáramolhat a szájüreget a gyomorral összekötő nyelőcsőbe, gyomorégést és kellemetlen mellkasi érzést kiváltva.

A gyomorbántalmak ellen nagyon hasznosak a savellenes szerek. Sok ember ódzkodik a használatuktól, pedig a gyógyszertárakban kapható tabletták kizárólag a bélben hatnak, ezért hosszabb ideig is szedhetők.

Teákkal

A legjobb, ha ünnep után minimum háromnapos böjtkúrát tartunk. Naponta legalább két liter folyadékot vegyünk magunkhoz; igyunk sok ásványvizet és gyógyteát! A hosszabb, egy–három hetes szervezettisztítást azonban csak orvos vagy természetgyógyász felügyelete mellett tegyük! A diéta ideje alatt igyunk keserűteákat (ezerjófű, ürömfű, apróbojtorján, vidrafű, pemetefű), és együnk sok kétszersültet. A keserű teafüvek rendkívül hatékonyak: erősítik gyenge gyomrunkat, és segítenek regenerálódni. A teákat mindig étkezés előtt húsz-harminc perccel kell meginni édesítés nélkül. Kamilla, édeskömény és citromfű keverékéből is készíthetünk teát, amely kisebb adagokban gyerekeknek is adható.

 

 

 

 

 

Olyan koplaló napot is beiktathatunk étrendünkbe, amikor csak gyógyteákat fogyasztunk. Méregtelenítésre kiváló többek között az ezerjófű, a csalánlevél, az árvácska, a lenmag, a feketebodza bogyója, a bojtorján, a boróka, a füstike, a kökény, a martilapu, a szagos müge, a keserű pacsirtafű, a gyermekláncfű, a porcika, a gyepűrózsa bogyója, a lándzsás útifű, a nagy útifű és a varjútövis. A levelekből, növényekből készítsünk forrázatot, és naponta négy–hat alkalommal fogyasszunk el egy csésze gyógyteát!

Ha valaki a drasztikusabb hashajtást választja, a következő gyógynövényekből választhat: aranyvesszőfű, szélfű, édes gyökerű páfrány, nadálytő, bodzabogyó, édeskömény, erdei mályva, papsajtmályva.

Illóolajokkal

Emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk van a mentolos illóolajoknak, például a borsmentának vagy a köménymagolajnak. Néhány csepptől a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félniük: két deciliter vízbe két-három cseppet csepegtessünk, keverjünk hozzá egy kávéskanál mézet, és lassan kortyolgassuk. De vigyázat! Az aromás illóolajok töményen mérgező hatásúak!

Az is gyomorbántalmakat okozhat, ha túl feszültek vagyunk, gyorsan eszünk, nem rágjuk meg rendesen az ételt, vagy sok levegőt nyelünk. A stressz modern életvitelünk átka. A citromfű- és az orbáncfűtea oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat, és gyulladáscsökkentő, hámregeneráló hatása is van.

Stressz okozta gyomorfájdalmakra is alkalmazhatunk illóolajokat (borsmenta, köménymagolaj).

A nagy lakomák utáni napokban sétáljunk sokat, s mivel szerencsére hazánk hegységeiben is elég vastag hótakarót találunk, menjünk szánkózni, síelni a családdal, vagy egyszerűen a közeli parkban hógolyózzunk szeretteinkkel!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss