Keress receptre vagy hozzávalóra

Ha nem lecsó, akkor mi? 7 extra de egyszerű recept nyári zöldségekből

default user icon
MME Zöldség
0
Paradicsom, padlizsán, cukkini és a többiek nélkül elképzelhetetlen a nyári vacsoraasztal. Adunk néhány tippet, hogyan készítheted el őket.
Hideg nass

A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom, uborka, valamint a cukkini magjait kikaparjuk. A kivájt zöldségekbe zöldfűszeres krémsajtot vagy házilag készített körözöttet töltünk. A finom, viszont egyáltalán nem hizlaló falatok akár két főétkezés között is csillapítják az éhséget. Vacsorára, kenyér vagy más péksütemény nélkül pedig egyenesen ideálisak!

Vékonyra szeletelve

Aligha akad egyszerűbben elkészíthető zöldség, mint a cukkini - vékony héját le sem kell hámozni. Azt talán kevesen tudják: nyersen is fogyasztható, ráadásul kitűnő C-vitamin-forrás. Gyaluld le, vagy zöldséghámozóval vágd hosszú, vékony szeletekre! Ízlés szerint fűszerezve már kész is a könnyű saláta.

Sült zöldségek

A felszeletelt, besózott padlizsánt vagy cukkinit legalább negyedórán át állni hagyjuk, aztán szárazra töröljük. Megforgatjuk lisztben (ezt el is hagyhatjuk), forró olívaolajon megpirítjuk, közben ízlés szerint megszórjuk felaprított fokhagymával. Sóval, borssal, citromlével, esetleg balzsamecettel ízesítjük. Grillhúsok mellé kitűnő köretként tálalhatjuk.

Töltött paradicsom

A paradicsomokat félbevágjuk, majd teáskanállal kikaparjuk a magokat, illetve a belsejét. (Ez mártáshoz vagy pörkölthöz még felhasználható.) A kivájt paradicsomokba tölthetünk például darált húst, sonkát, juhsajtot vagy rizottót. Tetejüket reszelt sajttal szórjuk meg, és sütőben pár percig sütjük.

Padlizsánkrém

A padlizsánt előmelegített sütőben, 250 fokon kb. 45 percig sütjük. A padlizsánhúst elkeverjük áttört fokhagymával, felaprított lila hagymával, kevés majonézzel és olajjal. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Pikánsabb íze lesz, ha sült paprikát (héj nélkül!) is adunk hozzá.

Olasz szendvics

A bruschetta jól illik egy pohár borhoz. A felszeletelt zsúrkenyeret megkenjük fokhagymás vajjal és megpirítjuk. A meghámozott, apróra kockázott paradicsomot összekeverjük újhagymakarikákkal, felaprított bazsalikommal, majd sóval, borssal ízesítve a pirítósokra halmozzuk. Végül meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin