Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha fáj a másnap - ez történik a testeddel, ha túl sok alkohol ittál!

default user icon
MME
Itt az év vége, a szilveszter. Ilyenkor olyanok is fogyasztanak alkoholt, akik egyébként nem. Vagy azért iszunk, mert annyira jó a buli, vagy azért, mert annyira pocsék. Egy biztos: nem mindegy, hogyan ébredünk másnap, hogyan kezdődik az újév!

Még ki sem nyitom a szemem, de már tudom, hogy baj van. Fekszem az ágyban. Átizzadva, émelyegve, fájó fejjel, dideregve. Elszánom magam és „felhúzom a szemhéjam”. Ah! A fejfájás fokozódik, minden forog körülöttem, a fény a gerincemig hasít, a szám csontszáraz, kezem-lábam remeg. Behunyt szemmel lassan felülök. Csak egy pillanatra… és már dőlök is vissza, mert a mozdulattól az agyam a gyomromba csúszott, és mivel nem ott a helye, a gyomrom mindent megtesz, hogy az idegen „testtől” megszabaduljon. Az utolsó két pohárral már nem kellett volna meginni! A fenébe! Ha ezt a napot átvészelem, soha többé nem iszom!

Óvatos tyúklépésekkel kiaraszolok a konyhába. Minden mozdulat nehéz. Az izmaim mintha vizes papírból lennének. Fujtatok, színes foltok ugrálnak a szemem előtt. Vizet! Az első három korty után újabb dilemma. Azért küzdjek, hogy bent maradjon, vagy azért, hogy mielőbb visszajöjjön. És vajon van-e választásom? 

Valamit csinálni kell! Ez így nem maradhat! Nézzünk csak utána, hogy mivel enyhíthetem a kínjaimat? A betűk ugrálnak a szemem előtt. Fokozott koncentráció szükséges. Nem is baj. Talán az olvasás eltereli a figyelmemet a rosszulléttől!

A másnaposság megelőzhető! Jó hír! Eső után köpönyeg! Na, azért nézzük!

Ez történik a testedben!

A másnaposságot az okozza, hogy túl sokat ittam. Oké, hiába is tagadnám, de hát szilveszter volt! Az alkohol fokozta az anyagcserémet, vagyis rengeteget pisiltem. Erre emlékszem. A vizelettel rengeteg ásványi anyag, vitamin és persze víz távozott a testemből. Vagyis az alkohol egy csomó hasznos dolgot kisöpört a szervezetemből. Úgy áll a dolog, hogy vészhelyzet van! Vörös riasztás! Kiürültem!

Ráadásul kitágította az ereket is, ami miatt zuhant a vérnyomásom. Huh! A vércukrom is ugrott! Ezért vagyok ilyen gyenge! Se vérnyomás, se vércukor! Jó, hogy lélegezni van erőm! Nem is beszélve arról, hogy az alkohol irritálja a gyomorfalamat. Mély levegő, mély levegő!

Aztán miközben a májam lebontotta az alkoholt, a bomlás során rengeteg méreg került a vérembe, ami mérgezést és értelemszerűen a mérgezés tüneteit váltotta ki. Hát így állunk! Megmérgeztem és kiszárítottam magam! A hasznos anyagokat mérgekre cseréltem. Legalább tudom, mitől vagyok ilyen vacakul!

Akkor nézzük a megoldást!

Extrém megoldás a másnaposság kezelésére az oxigén kúra. Megfelelő koncentrációban, megfelelő mennyiségben az oxigén csodát tesz! A probléma, hogy momentán nincs itthon oxigénpalack. Sőt sosincs itthon! Maradnak a hétköznapibb megoldások!

Először is pótolni kell mindent, amit az alkohol kipucolt. Víz, még ha elsőre nem is marad a gyomromban, cukor, só, vitaminok, ásványi anyagok. Vagyis jöhetnek a gyümölcsök, zöldségek. Narancs, banán, brokkoli, karfiol. Aztán vitaminos italok sok cukorral, gyümölcslevek, gyógyteák.

Valami könnyű, savlekötő étel, keksz, puding, főtt krumpli is jót tesz! Küzdelmes, de muszáj! A zsíros, fűszeres ételeket nem erőltetem. Egyrészt nem esnek jól, másrészt nem segítenek. A babfőzelék sült malaccal a hűtőben marad!

Segíthet a kávé vagy a kóla is, mert az összehúzza az ereket, és a koffein emeli a vérnyomást. Ugyanakkor árthatnak is, mert a szénsav, illetve a koffein az alkoholhoz hasonlóan irritálja a gyomorfalat. Vagyis döntenem kell, hogy jöjjön a kóla-kávé kombó, vagy ne!

Aztán irány focizni a haverokkal. Ez elsőre elég hülyén hangzik. Járni is alig tudok, mégis menjek sportolni? Igen! A mozgástól felgyorsul a keringésem, így a mérgek gyorsabban kitisztulnak a véremből, ráadásul beindul a szervezetem endorfin termelése, és ez általános közérzetjavító és fájdalomcsillapító hatású. Csak sikerüljön meggyőzni a barátaimat, akik hasonló bőrben lehetnek, mint én! Egyedül elég béna lesz, ahogy a Margit-szigeten rugdosom a labdát!

És ha már jól vagyok, persze a fogadalom, miszerint soha többé nem iszom, sem tűnik annyira komolynak. De talán lehet ezt okosabban csinálni. Mulatni - és másnap sem dögrováson lenni! A legjobb kezelés a megelőzés! Nézzük! Mit is szúrtam el, és mit csináljak legközelebb, jövő szilveszterkor másként?

Megelőzés?

Sosem iszom többé éhgyomorra. Sőt, alkoholfogyasztás közben is fogok enni pár falatot, aztán a buli után, lefekvés előtt is. Ugyanez igaz a folyadékra. Előtte, közben, utána vizet vagy nem szénsavas üdítőt fogok inni. Ez megelőzi a kiszáradást és a teljes kiürülést.

Nem iszom soha mindenfélét össze-vissza! Töményet, sört, bort, aztán koktélokat, éjfélkor meg a pezsgőt! Az, hogy keverem a különböző alkoholokat, súlyosbítja a másnapot! Egyfélét iszom majd, és az sem mindegy, hogy mit! Minél tisztább, minél világosabb színű italokat fogok fogyasztani, amikben nincs szénsav! A „színes” italokból, legyenek azok égetett szeszek vagy likőrök, többféle méreg szabadul fel. Furcsa módon, kisebb kárt okozok magamnak, ha vodkázom, mintha bonbonmeggyet kortyolgatok. Vagyis kevésbé ártok magamnak a vodka, fehér rum, gin, fehérbor, mint a whiskey, likőrök, vörösbor fogyasztásával.

Segít a gyógyszer?

Két kérdés marad. Az egyik a fájdalomcsillapítók használata: itt megoszlanak a vélemények, egyesek szerint vannak olyan fájdalomcsillapítók, amelyek alkohol fogyasztása mellett sem károsak, és kifejtik hatásukat, mások azt állítják, bármilyen fájdalomcsillapító szedése káros, ha alkoholt fogyasztottam. Most, hogy tudom a megelőzés módját, talán ez ennyire nem is fontos kérdés, hiszen el tudom kerülni azokat a helyzeteket, mikor fájdalomcsillapítóra lenne szükségem.

A másik kérdés a „Kutyaharapást szőrével!” népi szemlélete, mely a fentiek fényében nem hogy nem segít, de tovább mélyíti a „krízist”! Vagyis ha valaki mégis belecsúszik a fájdalmas másnapba, ne alkohollal próbálja kúrálni magát!

Klassz! Mindent tudok! Nem lehet többé bajom! Kéne szervezni egy ütős utószilveszteri bulit! Nem fogok inni! Illetve nem sokat! Vagy ha mégis, legalább szem előtt tartom mindazt, amit megtudtam, hogy elkerüljem a másnapot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss