Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha érik az alma

Szeptember közepe, elkezdődött nem csupán az almaszüret, de ismét tányérra kerülnek az almás desszertek.

Ez az igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs szinte mindig jól jön: reggelire a müzlibe aprítva, frissen ropogtatva tízóraira vagy uzsonnára, vacsora után, de gyakran különböző desszertekben és a feledhetetlenül otthonos pitékben teljesedik ki igazán.

Az almás pite megunhatatlan klasszikus – ki vékony, ki vastagabb tésztalapok közé szórja az almát reszelve, szeletelve, kockázva, párolva vagy előzetesen cukrozva és alaposan kinyomkodva. Kisebb vagy nagyobb kockákban tálra rendezve azok közé a gyümölcsös desszertek közé tartozik, amelyet még azok is szívesen fogyasztanak, akik nem igazán hívei az édességeknek.

Akár az őszi iskolakezdéssel vagy a nappalok szemmel látható rövidülésével járó feszültség is enyhíthető olyan édes falatokkal, amelyek ízei az indián nyár és a kora ősz hangulatát, színei pedig a felszabadult vidámságot idézik – diákoknak, volt diákoknak, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

Születésnapi tortához szereztem be a színes cukormáz-kollekciót, amelyből persze bőven maradt, így mostanában sorra készülnek olyan csinosan pettyezett apróságok, amelyek már pusztán a dekorációnak köszönhetően is egészen új finomságokká alakulnak, legyen szó egy egyszerű linzerről vagy épp pohárkrémről – jóllehet alapvetően a természetes ízesítők híve vagyok, néha kifejezetten jólesik engedni a színek és a játék csábításának.  

A kora őszi almából ezúttal olyan pitét sütöttem, amelyben aromás marcipán hozzáadásával könnyű krémmé alakult a gyümölcs. A hagyományos porcukorfátyol helyett pedig színes és vidám cukormáz koronázta a süteményt. Igazi móka már a készítése is!

Almás-marcipánkrémes pite

Hozzávalók egy közepes méretű gáztepsihez:

A tésztához:
35 dkg finomliszt
18 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 egész tojás
2 teáskanál főzőtejszín
1 csipet só

A töltelékhez:
75 dkg alma
15 dkg nyers marcipánmassza
10 dkg kristálycukor

A dekorációhoz:
kevés színes cukormáz

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a cukrot és a csipet sót, alaposan összekeverem. Nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolom a hozzávalókat. A tojást a tejszínnel egy kis tálkában elkeverem, hozzáöntöm a morzsaállagú tésztához, majd gyorsan homogén tésztává dolgozom. Kissé ellapítom, és két fólialap közé zárom. Fél órát pihentetem a hűtőszekrényben.
Közben elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, magházukat eltávolítom, nagyobb gerezdekre vágom. A 10 dkg cukorral (ha az alma savasabb, vagy valaki édesebben szereti, a cukor mennyisége növelhető) együtt nagyobb lábosban, folyamatos keverés mellett párolni kezdem. 6-8 perc elteltével félrehúzom a tűzhelyről. A marcipánmasszát felkockázom, a meleg almához adom, és botmixerrel krémesre keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm.
A gáztepsit sütőpapírral bélelem, a sütőt 175 fokra előmelegítem. 
A pihentetett tésztát kettévágom, hideg konyhai felületen az egyiket vékony, kb. 3 mm-es lappá nyújtom, kibélelem vele az előkészített tepsit. A tölteléket egyenletesen rákanalazom, majd a maradék tésztát is vékony lappá nyújtom, ezzel borítom a tölteléket. Villával kissé megszurkálom, 35-38 perc alatt világosra sütöm.

A pitét a sütőben hagyom hűlni, majd a cukormázból előbb rácsokat, majd kis köröket és pontokat rajzolok a tetejére. Hidegen 4 X 4 cm-es kockákra vágva tálalom.

A hagyományos almás pite otthonos hangulata és a marcipánnak köszönhető összetéveszthetetlen aroma igencsak szerencsés találkozása egy biztos sikerre ítélt finomságban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss