Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így pörgesd fel magad, ha beüt a délutáni kajakóma!

default user icon
MME
Általában ebéd után három órával kezd erőteljesen zuhanni a munkakedv, aztán jön az ásítozás, a céltalan monitorbámulás. Sokan azt hiszik, attól, ha esznek egy kis édességet, vagy megisszák a sokadik kávéjukat, minden megoldódik. Sajnos rossz hírünk van: ez a taktika nem igazán válik be.

A cukros nasik tényleg felpörgetnek, mert hamar megemelik a vércukorszintet, és az ember úgy érzi tőlük, hogy szétveti az energia. Ám ez a csalóka érzés nem tart sokáig: amilyen gyorsan az egekbe szökött, olyan gyorsan le is zuhan a vércukorszint. Ezért megint álmosak és punnyadtak leszünk – és újra édesség után nyúlunk. Ezzel pedig beindul egy véget nem érő, ördögi kör... Arról már nem is beszélve, hogy ez a módszer az alakunknak sem tesz jót. De akkor mégis hogyan tudnánk egyszerre elkerülni a levertséget és a pluszkilókat?

1. Mozogj!

A legkisebb fizikai aktivitás is hatékonyabban növeli az energiaszintet és javítja a vérkeringést, mint a koffein vagy a cukor. Ezért ha érzed, hogy „merül az elem”, sétálj vagy lépcsőzz 10 percig, esetleg egy eldugott sarokban csinálhatsz néhány jumping jacket (szökkenés terpeszállásba és vissza) vagy fekvőtámaszt. Meglátod, így újra visszatér beléd az élet!

GYŐZD LE A FÁRADTSÁGOT! - 4 TIPP, HOGY TÖBB ENERGIÁD LEGYEN NAPKÖZBEN >>>
2. Borsmenta, a csodaszer

A mentolos ízű rágók és drazsék nem csak az ebéd utáni leheletre vannak jótékony hatással. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy egy szippantásnyi borsmentaillat csökkenti a fáradtságot, és fokozza a mentális éberséget. Az is hatásos, ha teát készítesz, mivel jelentős mennyiségű C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz, valamint olyan vegyületeket, amelyeknek antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, vírusölő és görcsoldó hatásai is vannak. Az ideális megoldás azonban az, ha illóolajként, egy zárható üvegcsében tárolod az íróasztalon. Amikor aztán érzed, hogy beüt a kóma, óvatosan és kellő távolságból szagolj bele az üvegbe. Figyelem: az illóolajok illata meglehetősen intenzív, ezért is fontos, hogy ne tedd közvetlenül az orrod alá az üveget. Ha a halántékodat szeretnéd bedörzsölni vele, akkor is csak egy-két cseppre van szükséged ahhoz, hogy szellemileg és fizikailag új erőre kapj.

5 ÉTEL, AMITŐL ENERGIKUSABB LESZEL >>> 
3. Kortyolgass zöld teát!

A hivatalos verzió szerint délután már nem ajánlatos nagy mennyiségű koffeint fogyasztani, ennek ellenére szinte nincs ember, aki kihagyná a három órai kávét. Egy csésze feketében 100 g koffein van, ami sokaknak meg se kottyan, míg mások akár egész éjjel álmatlanul forgolódhatnak tőle az ágyban. Számukra mi lehet a megoldás? A válasz egyszerű: a délutáni koffeinbevitel 25 g-ra korlátozása, amihez elég egy csésze zöld teát elkortyolgatni. Egyrészt kíméletesen élénkít, másrészt gazdag L-teaninban, és ezáltal úgy nyugtatja meg az idegrendszert, és úgy segít az ellazulásban, hogy közben nem okoz álmosságot. Ráadásul remek alakformáló is: zsírégető hatását már évszázadokkal ezelőtt igazolták. 

3 DOLOG, AMI A TESTEDDEL TÖRTÉNIK, HA LESZOKSZ A KÁVÉRÓL >>> 

Még több életmódtanácsért, diétatippért keresd az eheti Fanny magazint az újságárusoknál! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss