Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha a tej megbetegít...

Rengeteg értékes anyagot tartalmaz, mégis egyre többen vannak, akik nem fogyaszthatják. Lássuk, mi lehet a felelős a problémáért!

Laktózintolerancia
A tejfogyasztást követően fellépő emésztési problémák, a hasfájás, az émelygés, az állandó hasmenés mind-mind tejcukor-érzékenységre (laktózintoleranciára) utalnak. Az ebben szenvedő emberek szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, amely elbontaná a laktózt a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. A bélhámsejtek ugyanis csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha az említett enzim hiányzik, vagy a működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben használják fel az ott található baktériumok. Az erjedés következtében azonban gázok képződnek, a bélben maradó bontatlan cukormolekulák pedig vizet kötnek meg – ez okozza a hasmenést. Laktózmentes termékekkel elkerülhető a probléma, ezek ára azonban sajnos jóval magasabb a normál változatokénál.

Tejallergia
Elsősorban csecsemőknél és kisgyermekeknél gyakori, 90%-uk azonban 3 éves korára kinövi. A betegség lényege, hogy a test allergiával reagál a tehéntejben lévő bizonyos fehérjékre. A korai tünetek – hasmenés, hányás, bőrkiütés, légzési nehézségek – az ital elfogyasztása után azonnal vagy néhány óra múltán jelentkeznek, és igen hevesek, ráadásul csecsemőkorban még veszélyesek is lehetnek. Emiatt nagyon fontos, hogy a picik 1 éves koruk alatt ne kapjanak állati eredetű tejet! Az allergia megelőzésének leghatásosabb módszere, ha a csecsemő 4-6 hónapig tartó kizárólagos szoptatása, illetve, ha erre nincs mód, akkor a megfelelő tejalapú tápszer használata.
A késői tünetek sokkal később, napokkal vagy hetekkel a tejfogyasztás után tapasztalhatók. A gyermeknek gyakran fáj a hasa, nyugtalan, fáradékony, továbbá bőrkiütése is lehet. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy ez okozza a problémát, egy ideig ne adjunk a gyereknek tejet.
Komoly problémát inkább felnőtteknél okoz a betegség, mivel ők egyáltalán nem ehetnek tehéntejből készült termékeket (tej, kefir, joghurt, tejszín, tejet tartalmazó margarin, ízesített vajkrémek, túró, sajtok), ráadásul, mivel a késztermékekben, például a hagyományos felvágottakban vagy pékárukban is lehet tejcukor, ezeket sem fogyaszthatják... Fontos, hogy a tejallergiások a tévhittel ellentétben kecske- és juhtejet sem ihatnak!

Ezek is érdekelhetnek