Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha a kaja ellenség - tipikus ételallergiás tüntetek megoldással

Felfúvódás, migrén, bőrkiütés, esetleg hasmenés? Lehet, hogy az étrendedben kell keresned a panaszok okozóját!
Tej – laktózérzékenység

Tipikus panaszok: Gyomorgörcs, teltségérzet, émelygés, puffadás, hasmenés.

Az ok: A tejcukor, vagyis a laktóz lebontása a laktáz nevű enzim segítségével történik a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. Ha ez az enzim valakinél hiányzik, vagy a működése károsodott, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel. Ehelyett a vastagbélben bontják le, majd használják fel az ott található baktériumok. A bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami puffadást, görcsöket okoz. Mivel a bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg, így a széklet állaga hígabbá válik.

A megoldás: Az üzletekben ma már sokféle laktózmentes vagy csökkentett laktóztartalmú termékkapható. Figyelem: a péksüteményekben, a zacskós termékekben, sőt, a gyógyszerekben is található tejcukor!

Kenyér – Lisztérzékenység

Tipikus panaszok: Fáradékonyság, gyomorgörcs, teltségérzet, felfúvódás, hasmenés, súlyvesztés, bőrkiütés.

Az ok: A betegség tulajdonképpen a szervezet védelmi reakciója a gabonában lévő fehérjével, a gluténnal szemben. A gabonafehérje-intolerancia miatt a vékonybél krónikusan begyullad, a sérült bélnyálkahártyán keresztül pedig nem tudnak rendesen felszívódni a tápanyagok és a vitaminok.

A megoldás: Cöliákia esetén kerülni kell a gabonából készült termékeket, és kukoricát, rizst, szóját, kölest vagy hajdinát tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztani helyettük. Szerencsére ma már óriási választékban kaphatók gluténmentes ételek, a süteményektől kezdve egészen a készételekig.

Sajt, bor – Hisztaminérzékenység

Tipikus panaszok: Csalánkiütés, fejfájás, migrén, szapora pulzus, légzési problémák.

Az ok: A hisztamin a fehérjék lebontása során keletkezik. Hormonszerű hatása van, a gyomorsavtermelésben és az allergiás reakciók lefolyásában játszik szerepet. Sok található belőle az érlelt vagy hosszú ideig tárolt élelmiszerekben (pl. sajtok, sör, borfélék, pácolt húsok, tonhal, makréla). Az, akinek a szervezetéből hiányzik a diaminoxiáz enzim, nem tudja lebontani a feleslegessé váló hisztamint.

A megoldás: Az érintettek próbáljanak meg minél több friss élelmiszert fogyasztani, mivel ezek nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmaznak hisztamint.

Gyümölcs – fruktózérzékenység

Tipikus panaszok: Hasmenés, felfúvódás, teltségérzet, hasfájás, alhasi görcsök.

Az ok: Egy enzim hiánya miatt a szervezet nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot, így az a belekben erjedésnek indul. Ettől a has felpuffad, és kellemetlen gázok keletkeznek.

A megoldás: Csak kevés gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsöket szabad fogyasztani, ilyen például a grépfrút, a málna, az alma vagy az őszibarack. Nagy mennyiségű cukor található viszont a körtében, a szilvában, a banánban, valamint a szőlőben, bár módjával fogyasztva ezek sem terhelik túl a gyomrot.

Gluténmentes élet: tudnivalók és tippek lisztérzékenyeknek >>>

Vedd észre, ha nem bírod a tejet! Íme a legtipikusabb tünetek >>>

Túletted magad? Háborog a gyomrod? Itt a segítség! >>>

Ne kezeld, előzd meg a gyomorégést >>>

4 tipp a jó emésztésért >>>

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen >>>

Vigyázz, súlyos betegség lehet a vége! 7 tipp gyomorégés ellen >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss