Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyuvecs, a balkáni lecsó

30 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

A hagymát és a paprikát felkarikáztam, külön edényekben tároltam. A paradicsomot apró darabokra vágtam, a padlizsánt kisebb cikkekre daraboltam. A fokhagymát a lehető legapróbbra aprítottam.

Serpenyőben a következő sorrendben pirítottam a hozzávalókat. Elsőként kevés olívaolajon a hagymát, kicsivel később a fokhagymát, majd a paradicsomot, valamint a padlizsánt, és a kimagozott apróra vágott csilit. Megsóztam. A kakukkfű ágacskákról a leveleket lesodortam, a petrezselyemzöldet apróra vágtam, és azt is hozzáadtam.

Felöntöttem 1 dl száraz fehérborral, és hozzáadtam a paprikát is: mindkét fajtát egyszerre. Én szeretem, ha a paprika a mások által készített lecsókhoz képest kicsit roppanósabb, de aki puhábban szereti, hamarabb is hozzáteheti.

Az előfőzött rizst is hozzákevertem, és még 2 kanál olívaolajjal is megöntöztem. Hagytam, hogy az ízek összeérjenek, és friss borsot őröltem a lecsómra.

Megjegyzés

A gyuvecs, vagy dzsuvecs a balkáni népek lecsója. Készülhet csak zöldségekkel, de több helyen húst főznek bele. Én kóstoltam a bolgár lecsót birkahússal, és a szerbet úgy, ahogy emlékeim alapján megfőztem, csak zöldségesen. - hajduistvan

Ezek is érdekelhetnek

Friss