Gyümölcsrizs

default user icon
5 4.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 20 dkg kerek szemű rizs,
  • fél citrom héja,
  • 3 dl tej,
  • 15 dkg cukor,
  • 1 evőkanál margarin,
  • 40 dkg vegyes gyümölcs (friss és befőtt vagy mélyhűtött vegyesen),
  • 1 dl illatos likőr (pl. triple sec),
  • 4 dl tejszín,
  • 2 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A rizst hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A citromot forró vízzel megsikáljuk, sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 vékony csíkot hasítunk.

    2. A tejet 3 dl vízzel, a cukorral, a citromhéjjal, a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, és lassú tűzön, gyakran megkeverve puhára-sűrűre főzzük (20 perc), majd langyosra hűtjük.

    3. Közben értelemszerűen megmossuk, megtisztítjuk, illetve leszűrjük és lecsorgatjuk a gyümölcsféléket, azután kimagozzuk, feldaraboljuk, végül megöntözzük a likőrrel (amelyik barnulásra hajlamos, azt előbb beleforgatjuk citromlébe).

    4. Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral. A rizshez adjuk előbb a maradék 2 dl folyékony tejszínt, aztán több részletben a tejszínhabot, és lazán összekeverjük.

    5. Kisebb tálkákba vagy csinos kelyhekbe rétegesen lerakjuk a rizst és a gyümölcsöt - a tetejére gyümölcs kerüljön -, majd fóliával letakarjuk, és jól behűtjük.

    1 adag: 3313 kJ/793 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülep Eva 2 évvel ezelőtt
En is ugy tudom, hogy azert kell vizben megfozni a rizst, hogy ne egjen le, es csak utana hozzatenni a tejet. Azzal mar csak suru kevergetesek kozott egyet forralni eleg, vagy csak letakarva hagyni, hogy felszivja a tejet. A tobbi remek, nem is hallottam meg ilyet, hogy egy kis likorben aztatni a gyumolcsot, igazan jo otlet, biztosan nagyon finom. Gratulalok.
Szlávik Zsófia 3 évvel ezelőtt
Tökéletes recept! Az egész család dicsérte az eredményt! :) Köszönet érte!
Szikszai Erika 3 évvel ezelőtt
A rizs először mindig vízbe kell feltenni főni csak azután lehet hozzáönteni a tejet.
Főző Brigitta 8 évvel ezelőtt
Sztem a 3 dl tej + 3 dl víz kevés . Én 1 liter tejben szoktam megfőzni 20 dkg rizst. És nem hígítom vízzel...
Hőss Judit 9 évvel ezelőtt
Finom lett, de én egyik felét gyümölcs helyett kakaóporral szórtam meg. A másik felébe pedig fagyasztott málnát tettem. Tanulság: a málnát is cukrozni kell, mert elég savanyú volt. Ráadásul nem kell túl sok.

Hasonló Receptek