Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Gyümölcsös piték

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Gyümölcsös piték

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Gyümölcsös piték

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Szinte biztos, hogy mindannyiunknak elsőként a klasszikus almás pite jut eszünkbe, ha bárki is pitét kiált. És ez így van rendjén: a nagymama békebeli almás pitéjéhez semmi sem fogható. De az omlós tésztarétegbe zárt sütemény ennél sokkal több, erről lesz most szó.

Barackos pite, mi kicsit több gyümölcsöt tennénk bele :) Barackos pite, mi kicsit több gyümölcsöt tennénk bele :)

Bár a nagyi pitéjéhez semmi sem hasonlítható, érdemes egy kicsit kalandozni a piték világában. Nagyon tág a pite-kategória, tulajdonképpen csak az biztos, hogy tészta van benne...

Innentől kezdve szabad a vásár. Lehet édes vagy sós, nyitott vagy csukott, sőt még rácsos is, de akár morzsolt tészta is fedheti a tetejét.

A tésztája is lehet sokféle: készülhet linzertésztából vagy kelt tésztából, de akár leveles tésztából is. Süthetjük nagy tepsiben, pitetálban, de akár egyszemélyes adagokban is. Ha kicsit különlegesebb összeállításban készítjük, a pitetorta akár ünnepi desszert is lehet.

A tölteléket illetően pedig határ a csillagos ég. A klasszikus almás pite mellett nálunk kiemelt kedvenc a túrós, a mákos és a diós pite is, de rátérve a gyümölcsös pitékre, a meggyes változat is nagy kedvenc.

Almás pite - itt tortának, nem reszelt, hanem kockázott, előre megpárolt almával Almás pite - itt tortának, nem reszelt, hanem kockázott, előre megpárolt almával

De az az igazság, hogy a pite minden idénygyümölccsel finom. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek jól bírják a sütést, sőt kimondottan jól is áll nekik, mint a rebarbara, a szilva, a körte, az alma vagy a sárgabarack, mások nyersen a legfinomabbak, mint a málna, az eper vagy az áfonya.

A sárgabarackos pite is isteni, főleg mandulával gazdagítva A sárgabarackos pite is isteni, főleg mandulával gazdagítva

Kedvcsinálónak néhány finom piterecept:

Joghurtos-meggyes pite

Hozzávalók:
2 pohár joghurt (natúr vagy gyümölcsös is lehet)
3 db tojás
3 joghurtospohárnyi liszt
2 joghurtospohárnyi cukor
1 joghurtospohárnyi étolaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
+ gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, barack, szilva)

Elkészítés: A 2 pohár joghurtot (általában 2x1,75 dl) összekeverjük a 3 tojással, majd a már üres poharakkal kimérjük a többi hozzávalót, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral és a vaníliás cukorral együtt. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, majd gyümölcsdarabokat adunk hozzá. Nagyon finom meggyel, barackkal, szilvával is! Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Szilvás pite sült tojáshabbal - tényleg csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek Szilvás pite sült tojáshabbal - tényleg csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek

Gyors almás-csokis-zabpelyhes pite

Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
2 db tojás
sütőpor
3 db nagyobb alma
5 dkg étcsokoládé vagy ét tortabevonó
kakaópor
3-4 evőkanál zabpehely
fahéj

Elkészítés: Először a száraz, majd a nedves hozzávalókat keverjük össze. A csokoládét kis darabokra tördeljük. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, ízesítjük cukorral és fahéjjal, majd a már kikevert tésztához adjuk. Egyszerű mozdulatokkal összedolgozzuk. A végén beletesszük a zabpelyhet. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Mákos pite őszibarackkal

Hozzávalók:
A kelt tésztához:
2 dl + 4 evőkanál tej
1 tasak instant élesztő
50 dkg liszt
3 dkg édesítőpor
1 csipet só
12 dkg puha vaj vagy margarin
A tetejére:
1 kg őszibarack (lehet több is)
3 db tojás
6 dkg édesítőpor
2 teáskanál vaníliaaroma
2,5 dl tejföl
2,5 dl joghurt
5 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A tésztához a lisztet elvegyítjük az édesítőszerrel és a sóval. Az instant élesztőt elkeverjük 4 evőkanál langyos tejjel. Kb. 10 percig békén hagyjuk. A maradék tejet és a lisztet mikróban langyosra melegítjük. A lisztet, a tejet, a felfuttatott élesztőt és a puha vajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából 30 percig kelesztjük. Közben a sárgabarackot megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, kikent 35x40 centis tepsibe nyújtjuk, és még 15 percet kelesztjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját 6 dkg édesítőszerrel habosra, krémesre kikeverjük. Belevegyítjük a tejfölt, joghurtot, darált mákot, reszelt citromhéjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A kelt tészta tetejét megkenjük a mákos masszával, elsimítjuk, majd kirakjuk az őszibarackkal. A tepsit előmelegített sütő alsó harmadába csúsztatjuk, és 175 fokon 30-35 percig sütjük. Ha megsült, hűlni hagyjuk és megszórjuk a maradék édesítőszerrel.

Cseresznyével, meggyel is nagyon finom pitetorta készíthető Cseresznyével, meggyel is nagyon finom pitetorta készíthető

Pite, a megunhatatlan >>>

Gyümölcsös piték >>>

Mindenféle piték >>>

Mindenféle gyümölcsös desszertek >>>

Tejespite is van >>>

Epres pite: az ideális megoldás, ha sülve és nyersen is szerepel a sütiben a gyümölcs :) Epres pite: az ideális megoldás, ha sülve és nyersen is szerepel a sütiben a gyümölcs :)

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag