A bűnöst jól ismerjük: a gyümölcsök és a zöldségek érésekor felszabaduló etilén gáz az, ami tönkre teheti a csodaszép érett őszbarackjainkat, szőlőnket vagy avokádónkat. Persze, mindegyik más tempóban érik, más a húsa textúrája, ezért a belőlke felszabaduló etilén mennyisége és intenztiása változó. Hogy nekünk, egyszeri vásárlónak könnyebb legyen az életünk, az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal Élelmiszerbiztonsági részlege a Cornell Egyetemmel kooperációban összeállított egy 20-as listát, a 10 legtöbb etilént termelő és a 10 etilénre legérzékenyebb gyümölcs és zöldség nevével, azzal az infóval kiegészítve, hogy melyik, hány napig tartható el a hűtőben, mélyhűtőben vagy szobahőmérsékleten - egymástól mindenképp szeparáltan!
15 ÉLELMISZER, AMIT NYUGODT SZÍVVEL TEHETSZ A FAGYASZTÓBA! >>>
A legtöbb etilént termelő gyümölcsök és zöldségek:
...azaz nem csak az etiléngázra érzékenyektől, de egymástól is távol tartandók!
Alma
A konyhapulton 3 hétig, a hűtőben 4-6 hétig, a mélyhűtőben 8 hónapig áll el.
Avokádó
Az érett avokádó hűtőben 3-4 napig eláll.
Banán
Az utánérő banán szobahőmérsékleten 1-2 napig bírja, 3-4 napig eláll a hűtőbe téve, fagyasztva 2-3 hónapig jó. Folpakba csavarva a folyamat lelassítható!
Sárgadinnye
Az egész, bontatlan dinnyék 2 hétig tartanak ki a hűtőben, de ha egyszer felvágos, utána 4 napon belül érdemes elfogyasztani. Egy hónapra lefagyasztható.
Mangó
Bár ritkán jutunk hozzá, de ha mégis, jó, ha tudjuk, hogy a mangó 3-5 napig áll el a konyhapulton, 1 hétig a hűtőben.Fél évre le is fagyaszthatod, ha érett példányhoz jutsz.
Körte
Az érett körte 1-2 napot marad ép szobahőmérsékleten vagy a kamrában, 3-5 napig a hűtőben, 2 hónapig a mélyhűtőben.
Barack és szilva
1-2 napig tárolhatod a spájzban, 3-5 napig a hűtőben, 2 hónapig a méylhűtőben - pont, mint a körtét. Szintán utánérő fajta, így, ha kissé kemáyn darabokhoz jutopttál csak hozzá a piacon, praktikus szobahőmérsékleten tárolni, így 1-2 nap alatt puha lesz!
Krumpli
Elképesztően tartós növény, hónapokig eláll a spájzban, száraz és hűvös helyen, legfeljebb szobahőmérsékleten - ellenben, ha hűtőbe trakod 1-2 hétnél tovább nem húzza.
Paradicsom:
Kamrában 7 nap, lefagyasztva 2 hónap az eltarthatósága - hűtőbe ne tedd, mert jelentősen veszít az élevezeti értékéből!
Eper
Az eper a konyhapulton maximum 1 napot bír ki - ha frissen szedett, legfeljebb kettőt. Érdemes hát hűtőbe tárolni, így akár 3 napot is megérhet, ha beérett.