Gyümölcsleves II.

default user icon
10 3.6/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • fél kg vegyes gyümölcs az idénytől függően (meggy, cseresznye, őszibarack, szilva, körte, alma stb.)
  • 8-10 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl vagy tejszín
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dkg finomliszt
  • egy csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg vaj
  • szegfűszeg
  • (fahéj és citromkarika - ezek ízléstől függően elhagyhatók)

Elkészítés

    Elkészítés: A gyümölcsöket jól megmossuk, a meggyet, szilvát és a cseresznyét kimagozzuk, az őszibarackot és sárgabarackot meghámozzuk, a magjukat kivesszük, a körtét és az almát meghámozzuk, magházukat kivágjuk majd cikkekre vágjuk. A megtisztított gyümölcsöket 1 liter fahéjas, szegfűszeges, cukros forrásban levő vízbe dobjuk, és kb. 5 percig tartó forralás után (a puhább gyümölcsöket ne főzzük túl sokáig, mert szétmállanak, keményebb gyümölcsöket főzhetünk egy kicsit tovább) beleszűrjük a liszttel és tojással elkevert 1 dl tejfölt vagy tejszínt, hozzáadunk még egy csipet sót, és még egyszer felforraljuk. Ezután belekeverjük a másik dl tejfölt, a vajat, a vaníliás cukrot, és az edényt hideg vízbe állítva hűlni hagyjuk. Ezután betesszük a hűtőszekrénybe, és készre hűtjük. Nyáron előhűtött tányérokban citromkarikával együtt tálaljuk.

Megjegyzés

A levest finomliszt helyett be lehet habarni vaníliás pudingporral is. Télen nem kapható friss gyümölcs, így ezeket esetleg konzervvel pótolhatjuk, és ebből készíthetjük a levest, bár minősége messze alul marad a friss gyümölcsökéből készültnél.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tetézi Éva 4 évvel ezelőtt
Köszi a receptet! Nagyon finom lett! A mennyiségeken még korrigálnom kell, mert mire lehűlt, kicsit szósz-jellegűre sűrűsödött... ~ 1 liter vízbe 1 nagyobb szem almát, 1 nagyobb szem barackot (befőtt) és 1 üveg szilvát (levével) használtam (vaníliás pudingporral, 2 dl habtejszínnel habarva + a végén fél pohár tejfölt még hozzákeverve). Bár a férjem javasolta, hogy másnapra a maradékhoz (ha lesz egyáltalán), készítsek sült húst, főtt krumplit, pirított zsemlemorzsát, úgy egyik kedvenc menzás kajája lesz belőle... :)))
Soós Judit 4 évvel ezelőtt
Köszi a receptet! Életem első gyümölcslevese és remek lett :) Pudingporral csináltam, nem volt itthon vaníliás, de tejszínes igen. Ezzel csináltam és így isteni lett!
Váradi Emese 5 évvel ezelőtt
Hát eddig nem szerettem a gyümölcslevest. Ennek a recept hatására megimádtam:D És még páromnak is tetszett:D
Mészáros Lívia 5 évvel ezelőtt
Végre egy gyümölcsleves, ami finom lett! Nagyon köszönöm!
Tajti Timi 5 évvel ezelőtt
Tegnap megfőztem meggyel, isteni finom volt, ma pedig almával, mert nem bírok betelni vele. Köszi a receptet, tényleg nagyon jó!
Erdőközi Tímea 6 évvel ezelőtt
Szuper recept, ami apróbb módosításokkal egyenesen mennyei lesz: - a 3dkg liszt helyett 4 dkg (főzős) vaníliás pudingporral (ez 1 teljes csomag), - tejfölt ÉS tejszínt is tettem bele: a pudingporhoz 2,5dl tejszínt kevertem (1 zacskó), a végén pedig a van.cukkerrel még 1-2 dl tejfölt is hozzáadtam, - egy ún.\"Gyümölcsleves\" fűszerkeverékkel bolondítottam meg,aminek a tartalma: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, kardamom, szerecsendióvirág. A szép sötétrózsaszín/bordós színéhez az is hozzájárul, ha a meggybefőtt levét is hozzáadjuk, plusz pár szem szilvát is beledobunk. Sűrű, bársonyos, zamatos leves lesz!
Tóth Alexandra 8 évvel ezelőtt
Szia!Nagyon tetszik a recepted.Szeretném kipróbálni pudingporra-milyen kell bele?Sima vagy olyan,ami már cukrozva van? Előre is köszi a segítséget.
Fiona20 10 évvel ezelőtt
A meggytől lesz nagyon szép piros! A vaníilapudinggal habarás nagyon jó ötlet volt, köszönöm! :)
10 évvel ezelőtt
Ez nem krémleves, de a habarással érdemes kísérletezni (pl. több tejszín). A legszebb színe a szilvától van, de akkor sem piros, inkább a rózsaszín világos és sötét árnyalatai.
Lindka 10 évvel ezelőtt
Két kérdés: 1) Mitől lesz piros színű a gyümölcsleves? 2) Mitől lesz krémes? Nekem egyik se sikerült :-(

Hasonló Receptek