A gyümölcskenyér elkészítéséhez a szárított gyümölcsöket apró darabokra vágjuk. Összekeverjük a mazsolával, a dióval, és meglocsoljuk a rummal, majd állni hagyjuk.
A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával.
10 dkg lisztet összekeverünk a sütőporral, majd a lereszelt citromhéjjal együtt a vajas-tojásos masszához adjuk. Beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot is és alaposan összekeverjük.
A szárított gyümölcsökre 2 evőkanál lisztet szórunk, és jól beleforgatjuk, hogy a gyümölcsök a sütés közben ne süllyedjenek le a tészta aljára. Fakanállal belekeverjük a gyümölcsöket és a csokoládét a tésztába.
Alaposan kivajazott és liszttel megszórt, hosszúkás sütőformába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben (kb. 160 fok) 40 perc alatt megsütjük.
Még melegen kiborítjuk, hagyjuk kihűlni, végül tálalásig konyharuhába csavarva tároljuk.