Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gyümölcs - hússal, sajttal, salátával

Sárgadinnye. Egyik nyári kedvencünk. Édes, illatos, zamatos, ehetjük reggel, délben, este, étkezések előtt, után, között. Nem így az olaszok. Szerintük a sárgadinnye szinte kizárólag azért terem, hogy előételként, pármai sonkával együk.

Alma sajttal. Gyermekkorom óta egyik kedvencem. Családi örökség, egyik nagybácsim gyakran emlegetett mondása volt, hogy a természet csak majdnem tökéletes. Egy pici hiányzik csak a tökélyhez, mégpedig az, hogy a fán minden alma mellett egy darab sajtnak is kellene nőnie. Itáliában mindig csodálkoztak rajtam, ha sajtot almával ettem, szinte csodabogárnak számítottam ezzel a szokásommal. Az olaszok sajtot (abból is főleg parmezánt) kizárólag körtével esznek, más gyümölcsről szó sem lehet. A hetvenes években készült híres filmben, A nagy zabálásban  is esznek (sok más egyéb között) parmezánt körtével.

Aki még nem próbálta, tegye meg: egy vegyes salátába - és itt nem a mi szokásos ecetes vízben úszó salátánkra gondolok, hanem mondjuk egy görög salátába a jégsaláta, uborka, paprika, paradicsom, retek, répa, káposzta  és esetleg fetasajt, kemény tojás stb. mellé tegyen egy kis körtét, epret vagy almát (lehetőleg zöldet, savanyút). Nagyon feldobja a gyümölcs az ilyen vegyes salátát.

Másik - egyre gyakrabban szereplő - gyümölcsös kombináció ínyenceknek a mangó-avokádó-rák saláta. Nagyjából egyforma mennyiséget veszünk ezekből, a rák persze nem kell, hogy homár legyen, fagyasztott aprókák valók ide. Összekeverjük, majonézt adunk hozzá, ízesítjük, és kész a finom előétel. Szépen lehet adagonként talpas koktél poharakban tálalni.

Elsőre talán szokatlan gyümölcsöket nyersen sós ételekkel kombinálni, de érdemes kipróbálni. Új ízkombinációkat teremthetünk, amitől a vendégek általában először meghökkennek, aztán megkóstolják, és szinte mindenkinek ízlik. Tessék nyugodtan kísérletezni!

Most csak a nyers gyümölcsök hideg ételekkel való társításáról írtam. Legközelebb a gyümölcsökkel való hússütésről lesz szó.

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

vadasznekati@freemail.hu
Nagyon szerettem a sajtot almával, sajnos már nem ehetem / a sajtot/. de ettetek már pörköltet galuskával és meggybefőttel? Vagy sült húst körte kompóttal. De almát körtét birsalmát lehet közvetlenül a húsra tenni és úgy sütni. Almát reszelni és a palacsintatésztába keverni így sütni. Gyümölcsöt enni mindenféle formában a legjobb legegészségesebb dolog.
kertizsalya
Ha mar igy belejottem. en mindig imadtam a gyumolcs es hus parositast, s ezek a kepek jol neznek ki!!! de fogadatlan prokatorkent - sjat bajaimon tanulva - , nezzetek utana, mit esztek (pl. http://food-detective.hu/tesztek/a-genarrayt-microarray-altal-kimutatott-etelek-listaja.html). Nekem nemreg derult ki, hogy mit nem ehetek, s csomo olyan bajom megszunt, amit addig kvazi termeszetesnek vettem (fejfajas, alvasgondok). Nezzetek utana, az etelintolerancianak csomo olyan tunete van, amirol azt hisszuk, hogy az az elet velejaroja, kozben majd mindannyian erzekenyek vagyunk vmire. en most eppen azert kezdtem kutakodni a mindmegette-n, eddig is nagy kedvencem volt,, hogy keressek olyan kajakat, amikben nincs az, amit nem ehetek mar, de szeretem (rizs, tojas stb.).

Magazin