A sült krumpli készítési körülményeit ellenőrizte a Nébih négy népszerű gyorsétteremlánc - Burger King, BelFrit, McDonald’s, KFC - egy-egy üzletében. Mindegyik átment a teszten.
A szakemberek a következőket vizsgálták: a felhasznált alapanyagokat, azon belül az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályainak betartását, valamint a higiéniai előírások teljesülését, továbbá a burgonyasütés technológiáját és a késztermék kezelését.
Egyik helyen sem találtak kirívó élelmiszer-biztonsági hibát vagy szabálytalanságot, ellenben, ahogy az a gyorséttermeknél megszokott, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak, "amelyből az étteremláncok valamennyi üzletében zajló munkamenet megítélhető” - közölték.
A Nébih ellenőrei mind a négy étteremben mintát vettek a sütőolajból, a sült krumpli készítése során ugyanis kiemelt fontosságú a sütőzsiradék minősége és felhasználásának módja, merthogy szabálytalan kezelésekor - páldául túlhevítés esetén - káros anyagok képződnek. Megvizsgálták a használatban lévő, forró sütőoalajat, melynek laboratóriumi eredményei megfeleltek a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.
Mennyire legyen sós a krumpli? Fontos kérdés a gyorséttermi sült krumpliknál. A BelFrit kivételével mindegyik étteremben megsózzák a krumplit a sütés után, az előbbi esetében pedig lehet sótlanul is kérni.
A laboratóriumi mérések eredményeként elmondható, hogy a McDonald's sült krumplija a legsósabb, második helyen a Burger Kingé végzett, a haramadik a KFC, végül pedig a BelFritnél kérésre lehet sózatlan is.
A Nébih laikusokkal is megkóstoltatta a krumplikat, ami alapján a legsósabbnak a Burger King krumplija tűnt, aztán McDonald’s, BelFrit és KFC a sorrend.
A kóstolásnál szempont volt még az íz, illat, állomány, szín és alak. A végső sorrend így alakult:
1. Burger King
2. BelFrit
3. McDonald’s
4. KFC