Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyors vacsora egy tálban – cukkini háromféle sajttal

A hosszúra nyúlt téli napok végén gyakran úgy ér haza az ember a munkából, hogy legszívesebben csupa melegséggel venné körül magát, de minél gyorsabban: meleg lakás, forró fürdő, no és valami igazán finom és meleg vacsora… szinte egyszerre, ez utóbbi persze olyan legyen, ami igazán jólesik, gyorsan megvan, mégis elégedettséggel tölt el összedobni, aztán együtt elfogyasztani.

Ilyenkorra már tényleg ritkán marad energia bonyodalmas melegétel kreálására, de kis fantáziával sok finomság varázsolható gyorsan az estébe.

Kísértésbe estem a piacon, ahol most is megfizethető importzöldséghez lehet jutni, bár kétségtelen, hogy legalább dupla annyiért, mint szezonban, de néha nem árt egy kis kilengés… Még mindig jobb megoldásnak tűnt, mint legutóbbi balsikerű mirelitvásárlásom. Otthon derült ki, hogy bizony mellényúltam... Hiába a jó nevű cég (mennyire hajlamos is az ember bedőlni a reklámoknak…), a csinos csomagolás, a zacskó tartalma bizony a legkevésbé sem volt bizalomgerjesztő, no és egyáltalán nem állt arányban az igencsak borsos árával, sőt! De még ez lett volna a kisebbik probléma, a zöldségkeverék üzemi előkezelése során (a csomagoláson ilyesmit sosem tüntetnek fel) valami furcsa mellékízre tett szert, melyen sem fűszer, sem sütés nem segített...

A cukkinik legalább szépek és frissek voltak, a mirelit töredékébe kerültek, hát nem tudtam ellenállni nekik.

Fárasztó munkanap után (volt még némi előző napi vacsorára való) csak bekerültek a hűtőbe, másnap aztán, mikor vásárolni sem maradt idő, mégis „most már aztán együnk valami finomat!” felkiáltással meleg vacsorát szerettem volna tálalni, gondoltam, a házi készletből gazdálkodva kitalálok valamit, ami színes, ízletes és gyorsan elkészül.

A zöldségek többségét szívesen készítem roppanósra sütve-főzve, mikor az ember ráharap, érzi a frissességét.

A cukkinivel készült ételekkel többen azért nincsenek jó viszonyban, mert pépesre főtt állapotban került eléjük, mely mérsékelten tűnt étvágygerjesztőnek. Pedig ez a zöldség tényleg akkor a legjobb, ha már nem nyers, de még ropogós – mivel gyorsan átbillen a kényes határon, nagyon rövid előkészítési időt igényel.

Roppanós cukkinikockák háromféle sajttal – finom morzsaréteg alatt sütve  

Hozzávalók:

2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
2 db konzerv hámozott paradicsom (szezonban természetesen friss)
1 egész szárított paradicsom apróra vágva
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 mozzarellagolyó (12,5 dkg)
5 dkg kéksajt
1 teáskanál kakukkfű
só, bors – ízlés szerint

A ropogós morzsaréteghez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
frissen őrölt színes bors

Elkészítés: A cukkiniket alaposan megmosom, nagyjából 1-1,5 cm-es nagyobb kockákra vágom. A lilahagymát egészen apróra felkockázom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. A mozzarellát és a kéksajtot a cukkinivel nagyjából azonos darabokra vagdosom, miként a paradicsomot is. A szárított paradicsomot egészen apróra vágom.
Kis tálba reszelem a kemény sajtot, hozzáadom a zsemlemorzsát, alaposan megborsozom, félreteszem.

Olívaolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a kétféle paradicsomot, átforgatom, majd hozzáadom a cukkinikockákat, kakukkfüvet, sót, borsot, kb. 5 perc alatt épp csak megpirítom a zöldségeket. Egy hőálló tálba terítem a cukkinis keverék felét, megszórom a mozzarella és kéksajt felével.

Erre újabb réteg cukkini került, majd a maradék sajt, végül az egészet megszórom az előre elkészített morzsa-reszelt sajt keverékkel. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom. 15 percig sütöm, majd 5 percre grillfokozatra állítom a sütőt, hogy a teteje szépen megpiruljon.

Előkészítéssel együtt is megvan fél óra alatt – a mozzarella és a kéksajt krémesre olvad a zamatos cukkinikockák között, a tetején pedig ropogósra sül az ízletes morzsaréteg. Egy pohár bor kíséretében egyszerű, de mégis nagyon-nagyon ízletes vacsora, egy fárasztó munkanapot is teljessé tesz. 


Ezek is érdekelhetnek

Friss