Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 könnyen betartható szabály a gyomorégés ellen

Égető érzés a nyelőcsőben, fájdalmas nyomás a has felső tájékán, kínosan „hangos” reakciók: ezek mind emésztési problémákra utalnak! Te is megtapasztaltad már egy kiadós ebéd után ezt a kellemetlen érzést? Tanácsainkkal most megszabadulhatsz a gyomorégéstől!

1. Igyál naponta 2-3 liternyi szénsavmentes ásványvizet, ez tisztítja és tehermentesíti a nyelőcsövet!

2. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi okozza a gyomorégést, vezess naplót az elfogyasztott ételekről és a fellépő tünetekről!

3. Polcold fel az ágy fejrészét kb. 15 cm-rel magasabbra vagy használj ék alakú párnát. Nem elég, ha egy nagypárnát teszel a fejed alá, a törzse felső részét is meg kell emelned!

4. Ne viselj szoros ruhákat, mert ezek nyomást gyakorolnak a gyomorra, és a nyelőcső felé kényszerítik a gyomorsavat.

5. Ha várandós vagy, beszéld meg az orvosoddal a probléma lehetséges kezelési módjait.

6. Hagyd abba a dohányzást! A cigizés ugyanis felszárítja a nyálat, amely védi a nyelőcsövet a gyomorsavtól.

7. Bizonyos gyógyszerek szintén súlyosbíthatják a refluxot. Beszélj a kezelőorvosoddal a gyógyszerváltás lehetőségéről!

8. Ebéd után ne dőlj le szunyókálni, mert a gyomor épp ekkor lát munkához: savat termel, hogy feldolgozza az elfogyasztott táplálékot. Vízszintes helyzetben azonban a maró folyadék lassan a nyelőcsőbe áramlik. A vacsorát is lefekvés előtt legalább négy órával fogyaszd el!

9. Kerüld a túl zsíros és fűszeres ételeket, mérsékeld az alkohol- és a kávéfogyasztást. Egyél sovány húsokat, valamint zsírszegény ételeket, és ne feledd, hogy a zsírban sült krumpli, a hagyma, a fokhagyma, a borsmenta, a menta és a fahéj is gyomorégést okozhat! Ugyanakkor fogyassz minél több rostban gazdag élelmiszert, gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat. 

10. A tapasztalatok szerint azzal is jót teszel a szervezetednek, ha megszabadulsz a fölös kilóidtól. A gyomornak ugyanis a pluszsúly miatt a kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal pedig a nyelőcső és a gyomor közötti izomra nagyobb nyomás hárul. A fogyás valóságos csodát tehet: a súlycsökkentés után sok embernek egyszerűen megszűnnek a panaszai!

VIGYÁZZ, SÚLYOS BETEGSÉG LEHET A VÉGE! 7 TIPP GYOMORÉGÉS ELLEN >>>
NE KEZELD, ELŐZD MEG A GYOMORÉGÉST! >>>
GYOMORÉGÉS, FEJFÁJÁS, MEGFÁZÁS: MILYEN BAJRA MIT EGYÜNK? >>>
A GYOMOR SEGÍTŐI >>>
Mi zajlik a testedben óráról órára? Figyelj a bioritmusodra >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss