Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyomorégés, fejfájás, megfázás: milyen bajra mit együnk?

Az élelmiszerek természetes gyógyszerek: képesek enyhíteni bizonyos egészségügyi problémákat. Mielőtt a tablettáért nyúlnál, böngészd át írásunkat!
Burgonyalé: enyhíti a gyomorégést

Ég a nyelőcsöved? A burgonya segít! Tisztíts meg pár szem nyers krumplit, nyomd át egy burgonyanyomón, és fogd fel az így kipréselt levet! Az íze nem valami jó, ugyanakkor képes megnyugtatni a nyelőcső nyálkahártyáját. Nem kell sokat innod belőle: akut panaszok esetén is elegendő alkalmanként 1-2 evőkanálnyi. Ha viszont gyakran szenvedsz gyomorégéstől, feltétlenül fordulj orvoshoz!

Savanyú káposzta: szorulásra

Te is azok közé tartozol, akiknek gyakran okoz gondot a szorulás? Próbáld ki a savanyú káposztából készült levest!

Recept: Szeletelj fel 1 fej hagymát, és vele együtt piríts meg 75 g felkockázott sonkát. Öntsd fel 1 liter zöldségleves-alaplével, majd forrald fel. Apríts fel 500 g savanyú káposztát és 1 db almát, ezeket is add a leveshez. Főzd 15 percig, végül ízesítsd sóval és köménnyel.

Gyömbértea: csökkenti a rosszullétet

Mindegy, hogy a terhességgel együtt járó reggeli rosszullétről vagy épp az utazás során ránk törő hányingerről van szó: a gyömbér szinte mindig enyhíti a panaszokat.

Recept: Tisztíts meg és vékonyan szeletelj fel egy kb. 4x2 cm-es gyömbérdarabot. Öntsd le 500-750 ml forró vízzel, és lefedve hagyjd állni 15 percig!

Almás kása: hasmenés ellen

A reszelt alma és a párolt sárgarépa is azon kevés élelmiszerek közé tartozik, amelyek megállítják a hasmenést. Mindkettő megköti a betegséget okozó baktériumokat, amelyek így gyorsabban távoznak a testünkből, a gyomrunk és a bélrendszerünk pedig megnyugszik.

Recept: Párolj meg 1/2 kg megtisztított sárgarépát 60 perc alatt 1 liter vízben. Pürésítsd, reszelj hozzá 1 db almát, végül ízesítsd sóval.

Bodzaleves: megfázás esetén

Recept: Forralj fel fél liter cukormentes, bioboltokban kapható bodzalevet és negyed liter almalevet. Adj hozzá 3-5 evőkanálnyi citromlevet, 1 egész rúd fahéjat és egy kis cukrot. Egy kevés vízben oldj fel 30 g étkezési keményítőt, és ezt is keverd a leveshez. Ízlés szerint néhány grízgombócot is tehetsz bele. Valódi csodaszer, ha az ember megfázott!

Bab: menstruációs fájdalmakra

„Azokon a napokon” sok nő szenved különféle panaszoktól. A tünetegyüttes neve PMS, azaz premenstruációs szindróma. Tipikus jelei: mellfeszülés, farkasétvágy, fejfájás, rossz hangulat. Ezek ellen a magnézium nyújt védelmet! Rengeteg található belőle a hüvelyesekben és így a babból, a zöld- és csicseriborsóból, valamint a lencséből készült ételekben is.

Citromos eszpresszó: ha fáj a fejed

Ehhez az italhoz nincs szükség fazékra! Főzz egy jó erős feketét, és csepegtesd bele 1 db citrom kifacsart levét. Kicsit bizarr párosításnak tűnhet, és finomnak sem nevezhető, de a legtöbb embernél rövid idő alatt képes megszűntetni a fejfájást! Ha gyomorpanaszaid vannak, ne alkalmazd!

Ezek is érdekelhetnek

Friss