Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Görcsöl a hasad? Nincs étvágyad? Émelyegsz? Íme a legjobb házi gyógymódok!

Lázongó gyomor, felborult emésztés? Összeállításunkból megtudhatod, mivel állíthatod helyre a kényes egyensúlyt!

Ha rossz a hasunk, az nemcsak kellemetlen tünetekkel, a mellékhelyiség gyakori látogatásával járhat, hanem rossz közérzet is társul hozzá. A bélflóra és az emésztőrendszer állapota és egészsége hozzájárul a pozitív hangulathoz, a jó közérzethez, tehát ha valami nincs rendben a hasunkban, akkor az a kedvünkre is rossz hatással lesz.

Ha puffadsz, esetleg görcsöl a hasad, vagy egyéb tünetek kínoznak, akkor próbáld ki ezeket a házi praktikákat, melyek segíthetnek megszabadulni a kellemetlen panaszoktól!

Görcsoldó

A stressz és a helytelen táplálkozás a gyomor-bél traktus izomzatának görcséhez vezethet. A tabletták szedése helyett inkább próbáld ki a Duboisia nevű gyógynövény hatóanyagait tartalmazó, a gyógyszertárakban is kapható görcsoldó szert!

Extra tipp: Az is segíthet, ha elszopogatsz néhány szem medvecukrot: az édességben található édesgyökér-kivonat megnyugtatja a beleket.

Étvágyjavító

A folyamatos feszültség, a hétköznapok gondjai sok embernél okoznak táplálkozási zavarokat. Ilyenkor segíthetnek az étvágyserkentő hatású gyermekláncfüves teakeverékek.

Extra tipp: Ha sokat idegeskedsz, és nincs étvágyad, kerüld a kávét, a cigarettát, no és, persze az alkoholt. Próbáld meg ezek nélkül levezetni a feszültséget!

Segít a szén

Ha valamilyen vírus támadott meg, esetleg a romlott ételtől háborog a gyomrod, elsőként próbáld ki a gyógyszertárakban kapható széntablettát, amely csillapítja a hasmenést. A reszelt alma fogyasztása is jótékony hatású, mivel a gyümölcs pektinje besűríti a béltartalmat.

Fontos: A tartós hasmenés során fellépő folyadék- és ásványianyag-veszteség ellensúlyozása érdekében minimum 3-4 liternyi ásványvizet igyál meg a nap folyamán, egyenletesen elosztva.

Teltségérzet esetén hatásos

Ha túl gyorsan, illetve túl sokat eszel, esetleg kifejezetten zsíros ételt fogyasztasz, az teltségérzetet és puffadást okozhat. Ilyenkor segíthet a citromfű: a finom levélkéiben rejtőző illóolajok megnyugtatják a gyomrot. Forrázz le 2 filternyi citromfűteát 150 ml vízzel, és hagyjd állni 15 percig. Naponta több csészényit fogyassz belőle!

Extra tipp: Az édesköményből és az ánizsból készült tea is segít megszüntetni a puffadást.

Émelygésre

Szokatlan ízek, nem kellően friss ételek, egy hosszú autóút – az émelygésnek számtalan oka lehet. Bevált ellenszere a gyömbér. Egy 2-3 cm-es darabot vágj fel vékony szeletekre, forrázd le 150 ml vízzel, 10 percig hagyjd ázni, majd szűrd le. Egy kevés mézzel is ízesítheted.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss