Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gyömbéres körtével töltött mákos gombóc

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók 12-16 gombóchoz:
  • A tésztához:
  • 30 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj/zsír
  • liszt, amennyit felvesz a tészta
  • fél marék darált mák
  • A töltelékhez:
  • 6-8 körte
  • 1 kanál cukorban elkevert frissen reszelt gyömbér (ha nincs, jó a zacskós fűszer is)
  • A tálaláshoz:
  • méz
  • darált mák

Elkészítés

    Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, daraboljuk és sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük. A tojást, a zsiradékot és a mákot elkavarjuk benne, a lisztet pedig addig adagoljuk, amíg gyúrható és nyújtható masszát kapunk. A tészta a máktól pöttyös lesz.

    A körtéket meghámozzuk és darabokra vágjuk (egyet kb. 4 felé), a magházat kivesszük. A tésztát kinyújtjuk, és mint a hagyományos szilvás gombócokat elkészítjük, azaz a kinyújtott tésztát négyszögekre vágjuk, a körtéket a négyszögek közepére helyezzük (ha túl hosszú egy szelet körte, vágjuk még kétfelé), megszórjuk gyömbéres cukorral, bebugyoláljuk, gombócot formálunk belőlük.

    Forró, lobogó vízben (egy kis olajat önthetünk a vízbe) a gombócokat kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, mákban megforgatjuk őket, és bőségesen leöntjük mézzel.

Megjegyzés

A gyömbérrel vigyázzunk, mert erős is lehet, de a vízben való főzéssel veszít az erejéből. Ha elhagyjuk a gyömbér mellől a cukrot, akkor teljesen cukormentesen is készülhet, de a körték édessége valamint a méz és a mák fenséges kombinációja tökéletes ízélményt biztosít. Hagyományos ételek újragondolása... jegyében készült.

reinics
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin