Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, daraboljuk és sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük. A tojást, a zsiradékot és a mákot elkavarjuk benne, a lisztet pedig addig adagoljuk, amíg gyúrható és nyújtható masszát kapunk. A tészta a máktól pöttyös lesz.
A körtéket meghámozzuk és darabokra vágjuk (egyet kb. 4 felé), a magházat kivesszük. A tésztát kinyújtjuk, és mint a hagyományos szilvás gombócokat elkészítjük, azaz a kinyújtott tésztát négyszögekre vágjuk, a körtéket a négyszögek közepére helyezzük (ha túl hosszú egy szelet körte, vágjuk még kétfelé), megszórjuk gyömbéres cukorral, bebugyoláljuk, gombócot formálunk belőlük.
Forró, lobogó vízben (egy kis olajat önthetünk a vízbe) a gombócokat kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, mákban megforgatjuk őket, és bőségesen leöntjük mézzel.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre