Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal

default user icon
MME
Ugye egyértelmű, hogy ha valamilyen alapanyag több fajtában létezik, akkor az elkészítési lehetősége hatványozódik? A körte esetében is ez a helyzet.

Karcsú formája vonzóvá teszi, ezt egy kis rafinériával ki is lehet használni. Van belőle lédús, omlós és ropogós, illatos… és még világít is, habár az már lassan kimegy a divatból.

A keményebb fajták jól bírják a hőkezelést, így például, ha vörösborba főzzük, szépen befesthetjük, társíthatjuk sültekhez, pl. a  sült libacomb remek káposztával és vörösboros körtével.

Az omlós, illatos fajtából készülnek természetesen a legfinomabb pálinkák, de szenzációs körtepürét is készíthetünk belőle, amit keverhetünk mártásba, káposztához, levesekhez, desszertekhez.

Illatos fűszerekkel - mint a gyömbér - is remekül kiegészíthető. Tudom, leginkább a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors a leggyakoribb ízesítője, de lehet frissíteni egy kicsit…

Mint ahogy mostani desszertünk is mutatja: a gyömbér és a bourbon vanília párosítás felülmúlja önmagát. Ráadásul gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, a joghurtos öntettel pedig csökkenthetőek a kalóriák. És gyermekjáték elkészíteni.

Persze fagylaltot vagy parfét is tehetünk mellé, ha torkoskodni szeretnénk, nem csak csütörtökön…

Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal

Hozzávalók:
4 darab kemény körte
2 dkg friss gyömbér
Fél rúd vanília
2 evőkanál cukor
2 dl édes tokaji bor (aszú, szamorodni vagy késői szüretelésű)
1 lime héja
1 dl joghurt
2 evőkanál méz
2 dkg fenyőmag

Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, és félcentinként legyezőformában bevágjuk.

A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, a vanília belsejét kikaparjuk.

A cukrot karamellizáljuk, és a tokajival, a gyömbérrel és a vaníliával felfőzzük, a körtéket beletesszük, mellészórjuk a fenyőmagot, és kb. 8-10 percig pároljuk.

A joghurtot összekeverjük a mézzel és a lime reszelt héjával.

A körtéket tálalhatjuk hidegen vagy melegen desszertként, de akár köretként is, pl. libamájhoz, kacsamájhoz, szárnyasmellhez, sajtokhoz, rántott camembert-hez, a joghurttal meglocsolva.

A legismertebb körtés desszert a Szép Heléna módra készül (Poire Belle Hélene), ehhez a körtét szukorsziropban posírozzuk, majd vaníliafagylaltal és forró csokiszósszal tálaljuk. A Matteó nevű budai étteremben, ami egy csodálatos, ízléses Bauhaus épületben működik, valamikor hajdanán készítettem egy körtés desszertet, ami posírozott körtéből, gorgonzola habból és csokoládéból fonódott össze egy tányéron. Így már az is kiderült, hogy a körte a sajtokhoz is kiváló!

Ezek is érdekelhetnek

Friss