Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak megfázásra jó! Mire és hogyan használjuk a gyömbért?

Azt valószínűleg mindenki tudja, ha megfázik, gyömbérteával kúrálhatja magát. Ez a csodás gyógy- és fűszernövény azonban ennél sokkal többre hivatott, számos egészségügyi problémára használhatjuk. Íme a lista!
Erő az ereknek

A gyömbért pontosan az teszi sokoldalú természetes gyógyszerré, ami az ízét is adja: a benne lévő illóolajok és aromák. A kutatókat leginkább az erős növényi gyömbérolaj foglalkoztatja, amely kémiailag az aszpirin hatóanyagához hasonlít, ennek megfelelően pedig vérhígító hatása van. Rendszeres fogyasztása csökkenti az érszűkület kockázatát, az agyvérzésre és trombózisra való hajlamot. A gyömbérolaj a fájdalmat is csökkenti. Nem véletlen, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban a migrén kezelésére javasolják.

A has barátja

Felfúvódás, gyomorbántalmak esetén is segít. A gyömbér hatóanyagai ingerlik a nyálkahártya receptorait a gyomorban és a belekben, ennek köszönhető, hogy a növény ösztönzőleg hat a gyomor- és epesavképződésre, valamint az emésztésre. Rendszeres fogyasztása esetén tehát a gyomorfekély ellen is védelmet nyújt.

A gumó rágcsálása az utazás során jelentkező rosszullét, illetve tengeribetegség esetén is remek gyógyszer. Mivel szabályozza a gyomorsavműködést, az italozások utáni másnaposságot is csökkenti.

Frissen jobb!

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a gumók feszesek és simák legyenek! Frissen reszelve adhatjuk levesekhez, szárnyasokhoz és bárányhúsból készült fogásokhoz, de jó a tenger gyümölcsei és a halak fűszerezéséhez is. Különösen akkor érvényesül az íze, ha csak a végén adjuk az ételhez. Különleges ízt kölcsönöz az édességeknek: mézeskalácshoz, gyümölcsrizshez, lekvárhoz és gyümölcssalátákhoz egyaránt használhatjuk.

Hámozatlanul néhány hétig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldségesrekeszében. Pürésítve és reszelve akár le is fagyaszthatjuk, így 6-12 hónapig áll el, ám természetesen frissen a leghasznosabb a test számára.

Ájurvédikus gyömbértea

Hámozzunk meg 1 hüvelykujjnyi gyömbérdarabot, szeleteljük fel, és öntsük le 1 liter forró, de nem forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 5-10 percig, szűrjük le, majd töltsük egy termoszba. A nap folyamán kis adagokban fogyasszuk el. Ha úgy jobban ízlik, édesítsük mézzel. Hűvös-nyálkás időben felmelegíti a szervezetet, védi a légutakat, megnyugtatja a gyomrot, és egyensúlyba hozza a lelket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss