Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jó leves titka a zöldség! De mire használhatjuk még a répát és társait?

A téli időszakban előtérbe kerülnek a különféle gyökérzöldségek. A fehér – és sárgarépa mellett erőre kap a zeller, a cékla és megjelenik a paszternák is, amelyet szerencsére egyre több helyen beszerezhetünk.
 Végy egy csokor sárgarépát!

A sárgarépa felhasználási köre a legszélesebb, őt tudjuk a legtöbb fogásban elképzelni. A sárgarépa tökéletesen jól érzi magát a legtöbb ragulevesben, nem is csoda, nélküle elképzelhetetlen a gulyásleves vagy egy jó húsleves. De nem csak - mellékszereplőnek szerződtetett - leveszöldségként áll helyt, önmagában is képes levessé avanzsálni. Az őszi-téli hónapok krémleves-repertoárjába érdemes felvenni a sárgarépából készült levest is, ami curryvel, római köménnyel, köménnyel, gyömbérrel vagy különféle zöld fűszerekkel is ízesíthetünk.

A gyerekkori emlékek dacára, érdemes a sárgarépából főzeléket is készíteni. Kis habarással vagy turmixos önsűrítéssel könnyedén elkészíthető, a fent említett fűszerekkel vagy klasszikus módon, petrezselyemmel is fűszerezhető. A répafőzelék tükörtojással vagy friss fasírttal kínálva kitűnő ebéd. A sárgarépa köretként is jól funkcionál, kevés vajon párolva, köménnyel fűszerezve különféle sültek mellé adható.

A desszertek körében szintén ott a helye a sárgarépának, a második világháború óta elévülhetetlen érdemeket szerzett, ekkortájt született az azóta is kedvelt répatorta.

Fehérrépát a tányérra!

A fehérrépa évszázadokon át a petrezselyem árnyékában élt, a bokrétájának köszönhette a létét, de magával a répával senki sem foglalkozott igazán. Az utóbbi évszázadokban azonban Európa rákapott a fehérrépára, s leveszöldségként egész szép karriert futott be. A fehérrépa ezen kívül nagyon kellemes kiegészítő zöldsége s ok krémlevesnek, ahol még több szerep jut kellemes aromájának. Ennek az aromának köszönhetően többféle mártásban, köretnek készített pürében is ott a helye. A fehérrépát érdemes – más gyökérzöldségekkel együtt – sütőben lesütni, nagyon izgalmas körete lehet számos fogásnak.

A paszternák nem dagi fehérrépa

Bár ránézésre a fehérrépa elhízott testvérének tűnhet, a paszternák önálló kategóriába tartozik. A krumpli európai megjelenése előtt nagy népszerűségnek örvendő paszternák az utóbbi pár száz évben kissé elhanyagolódott, de szerencsére mostanában egyre több helyütt kapható. Tökéletes alternatívája a krumplinak. A pasztinákból készíthetünk krémlevest, köretnek való pürét, süthetjük, párolhatjuk is kedvünk szerint. A krumplival készülő péksüteményekhez is nyugodtan felhasználhatjuk, sülhet a pasztinákos cipó és a paszternákos pogácsa is.

Cékla, nem csak a csecsemőknek

A cékla legtöbb esetben savanyúságként kerül terítékre, holott sülve-főve is kitűnő fogást lehet belőle kerekíteni. A főtt cékla jó alapja lehet különféle krémleveseknek, krémeknek, mártásoknak, dipeknek, sőt izgalmas salátákat, előételeket készíthetünk belőle. Sütve egészen érdekes, édes, karakteres íz kerekedik ki belőle, köretnek rendkívül üdítő. Desszertfronton is ott a helye, a főtt céklával nagyon jól lazíthatók a különféle csokoládés krémek, sütemények.

Ezek is érdekelhetnek

Friss