Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyszer a konyhából - ezt edd, ha nem érzed jól magad!

default user icon
MME
Néha már azzal is sokat javíthatunk a közérzetünkön, és enyhíthetjük a panaszainkat, ha tudatosan változtatunk az étrendünkön. Íme a tanácsaink!

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Így igaz, hiszen aki ügyel arra, hogy mi kerül a tányérjára, az célzottan tehet az olyan betegségek megelőzése érdekében, mint a magas vérnyomás vagy az ízületi panaszok. Ennek oka, hogy bizonyos táplálékokban olyan összetevők találhatók, amelyek gyógyszerként hatnak a szervezetre. A tengeri halak, például a lazac, túl azon, hogy ízletesek, tele vannak telítetlen omega-3 zsírsavakkal, amelyek mérséklik a gyulladást, így jó barátai az ízületeknek.

Fontos, hogy az étrend összeállításánál szakember segítségét kérjük: a háziorvos vagy a dietetikus számos hasznos tudnivalóval, a mindennapi főzést és táplálkozást megkönnyítő információval láthat el minket. Nem mindegy ugyanis, milyen egészségügyi probléma esetén mit eszünk, krónikus betegségnél pedig kiemelten fontos a helyes étrend.

Magas vérnyomás

Fogyasszunk „jó” zsírokat!

Minden negyedik magyar felnőttnek magas a vérnyomása, és a fiatalok körében is egyre gyakoribb ez a probléma. Alattomos betegségről van szó, mivel kezdetben nem okoz tüneteket, és emiatt sokszor csak rutinellenőrzés során derül rá fény. Aki túlsúlyos, túl sok zsíros vagy sós ételt eszik, emellett keveset mozog, annál lényegesen nagyobb eséllyel jelentkezik. Mindenképpen kerülni kell a telített zsírokat, érdemes viszont növelni a telítetlen zsírok bevitelét, hiszen ezek fogyasztásával csökkenthető az előbbiek káros hatása. Egyúttal a „jó” zsírok segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat.

Jót tesz: növényi olajok, olajos halak (pl. lazac), olajos magvak (pl. dió), avokádó, fokhagyma
Kerüld: só, sonka, zsíros húsok, szalonna, máj- és húskészítmények, kolbászok, belsőségek

Fejfájás, migrén

Segít a magnézium és a kálium

Egyénenként változó, mitől alakul ki a fejfájás vagy a migrénes roham, de a szakemberek egyetértenek abban, hogy a megelőzésben kiemelt szerep jut a kiváltó okok felismerésének. Léteznek például az arra érzékenyeknél fejfájást kiváltó ételek, de olyanok is, amelyek segítenek elkerülni. Természetesen az itt felsorolt élelmiszerektől nem múlik el garantáltan a fájdalom, illetve nem biztos, hogy fejfájást okoznak, de azért érdemes minél gyakrabban, illetve minél ritkábban fogyasztani őket.

Jót tesz: káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök (pl. burgonya, banán), magnéziumban gazdag ételek (pl. mandula)
Kerüld: vörösbor, tea, hosszan érlelt sajtok, egyes adalékanyagokat (pl. nátrium-glutamát, nitrit) tartalmazó feldolgozott húskészítmények.

Köszvény

Próbálja ki hús nélkül!

Az étrendi változtatás lényege, hogy csökkenteni kell a bevitt purin mennyiségét. Az összetett fehérjék egyik építőanyaga ugyanis a köszvényben szenvedőknél nem tud tökéletesen lebomlani, és ennek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, illetve a szövetekben. A cél az, hogy a húgysav keletkezéséhez szükséges purinból minél kevesebb kerüljön a szervezetbe, ezáltal mérséklődjön a húgysav mennyisége a vérben.

Jót tesz: zöldségek és gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek, tojás
Kerüld: a legtöbb halféle, belsőségek, élesztő, füstölt húsok, sertés, marha-, pulyka-, kacsa- és nyúlhús, száraz hüvelyesek, zöldborsó, szója, földimogyoró, tenger gyümölcsei

Csontritkulás

Még több kalcium

A csontbontás és a csontépítés folyamata jó ideig párhuzamosan zajlik, mígnem 25-30 éves korunk után az egyensúly felborul, és ettől kezdve fokozatosan veszítünk a csonttömegünkből. Nem mindegy azonban, hogy a csontok mennyisége, illetve minősége milyen mértékben és milyen ütemben változik. A betegség megelőzésében a rendszeres testmozgás mellett a helyes táplálkozás is komoly szerepet játszik.

Jót tesz: kalciumban gazdag élelmiszerek (pl. tejtermékek, brokkoli, káposzta, csonthéjasok)
Fontos a megfelelő D-vitamin-ellátottság: ez a vitamin a bőrben képződik a napfény hatására, de sok van belőle a májban, a tengeri halakban és a tojássárgájában is.
Kerüld: magas foszfortartalmú táplálékok (pl. kóla), készételek, konzervek, túl sok hús, ömlesztett sajtok

Ezek is érdekelhetnek

Friss