Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyító vörösbor

default user icon
MME
A franciáknál jóval ritkábban fordulnak elő szívbetegségek, mint más országokban. A titok nyitja a minden főétkezésnél az asztalra kerülő vörösborban rejlik.

A vörösborban egy különlegesen egészséges antioxidáns, a rezveratrol nevű anyag található. Ez a vegyület főleg a szőlő héjában és magjaiban található. (A fehér bornak jóval alacsonyabb ilyen tekintetben a hatóanyag-tartalma, mivel már a borkészítés elején eltávolítják a szőlő magját és héját.) Nagyon sok betegség ellen nyújthat védelmet. A rezveratrolnak a szívbetegség megelőzésében, a gyulladások csökkentésében éppúgy szerepe lehet, mint a rák megelőzésében vagy a hormonpótlásban. A mélyebb okokat még ma is kutatják, egyelőre állatkísérletekre alapozzák a tudósok állításaikat.
Már napi egy pohár vörösbor is elég rezveratrolt juttat a szervezetbe, hogy kifejtse jótékony hatását.

A rezveratrolon kívül más antioxidánsok is kimutathatók a vörösborban. Egy különleges flavonoid például, amely a vörösbor mellett a zöld teában is megtalálható, fontos szerepet játszhat a szívbetegségek előfordulásának csökkentésében. További hasznos alkotóelemek a szaponinok (olívaolajban és a szójaolajban is vannak), ugyancsak szívvédő tulajdonságúak. Ráadásul a szervezet képes könnyen felvenni-feldolgozni e vegyületeket.
Nemrég felfedezték, hogy a vörösbor egy további különleges anyagot, quercetint is tartalmaz. Erről azt tartják (noha pontos tulajdonságait, hatását még ma is tanulmányozzák), hogy a tüdőrák megelőzésében lehet valamelyes szerepe. 

Önpusztító ráksejtek,maguktól szétesnek

A vörösbornak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját. (Az oxidáció hatására alakul át az egészséges sejt tumorossá.) Képes beindítani a rákos sejtek önpusztítását is: a folyamat során a daganatos sejtek szétesnek, és a falósejtek „kitakarítják” őket a szervezetből.
A már kialakult rákok esetében még egy pozitív hatása lehet a vörös borban található vegyületnek. Rájöttek, hogy a rezveratrol képes meggátolni a rákos sejteket tápláló erek kialakulását, így vágva el a tumort a tápanyag-utánpótlástól. Eddig főleg a mell-, bőr- és prosztata daganatoknál, valamint a leukémiánál figyelték meg a vörösbor hatóanyagának pozitív hatását.
A vörösbor rákmegelőző hatása erőteljesen érvényesül az emésztőszerveknél is. A vastagbélrák általában a bélben megjelenő polipokból fejlődik ki. Egy vizsgálat szerint a sört és gabona-alapú röviditalokat fogyasztók 18 százalékánál, az absztinensek 12 százalékánál, – míg a vörösbort fogyasztók között csak egy százalékuknál voltak megfigyelhetők vastagbél-polipok.

Mint egy hormon, pótolja az ösztrogént

A rezveratrol egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szervezetben az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódni, és ösztrogénként viselkedni! Így természetes ösztrogénhiányos állapotokban – például menopauza idején, egyes nőgyógyászati betegségek esetén, fenyegető oszteoporózisnál (csontritkulás) – a mérsékelt vörösbor-fogyasztást is magában foglaló étrendet hatásosnak tartják a kutatók.

Mi az, hogy „mérsékelt”, avagy: mértékkel

A vörösborról szóló tudományos álláspont tehát kétségtelen: rendszeres és mérsékelt fogyasztása egészséges. Csakhogy mennyi az annyi? Hiszen ha valaki vedeli a (vörös)bort, nem egészséges lesz, hanem alkoholista.
Érdekes, hogy a mérték mást jelent az amerikai kutatók, és mást az európai kutatók szerint. Az USA-ban az ajánlott mérték napi egy pohár nőknek és két pohár férfiaknak. Az EU mérték lazább: akár két-három pohár is lehet nőknek, és három-négy pohár férfiaknak. Ez esetben mi inkább az amerikai mértéket ajánlanánk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss