Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyító hagymák - melyik fajta miért egészséges?

default user icon
MME
Mindegyik fajtának jelentős a kénes fokhagymaolaj-tartalma, az egyes típusok ízét éppen ennek az anyagnak a mennyisége határozza meg. A nagy tápértékű hagymafélék többsége baktériumölő hatású. Ismerjük meg közelebbről a magyar konyha egyik alapnövényének néhány változatát!
Fokhagyma

A jellegzetesen erős illatú, csípős ízű hagymaféle gerezdjeiben nem csak A-, B1-, B2-, B3- és C-vitamin van, az ásványianyag-tartalma is számottevő. Gyógyhatása vitathatatlan: érelmeszesedés ellen, vérnyomáscsökkentőként, bélfertőtlenítésre és az emésztés serkentése érdekében fogyasztják.

Vöröshagyma

Ennek a legcsípősebb az íze, ami a benne lévő éterikus olajoknak köszönhető. Az A-, B1-, B2- és C-vitamin mellett nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Antibakteriális, epe- és vizelethajtó, gyulladásgátló, szíverősítő és vérnyomáscsökkentő hatású.

Medvehagyma

A gyöngyvirágéhoz hasonló, lédús levele nagyszerű C-vitamin-forrás. Íze és kedvező élettani hatása a fokhagymáéra emlékeztet. Nyersen, finomra aprítva tanácsos fogyasztani.

Ezek is érdekelhetnek

Friss