Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyít és karcsúsít - igazi csodanövény a paradicsom!

Amellett, hogy finom és számtalan módon elkészíthető, egészségvédő hatásának is köszönheti népszerűségét e piros bogyós gyümölcs.

Annak ellenére, hogy 93-95%-ban vizet tartalmaz, a paradicsom igazi vitaminbomba! Az egyik legfontosabb közülük a C-vitamin, amiből annál több van benne, minél kisebb a bogyó. A paradicsom rengeteg ásványi anyagot, továbbá számos másodlagos növényi anyagot (flavonoidok és fitoszterolok) is tartalmaz.

Ami miatt azonban mindenképpen érdemes fogyasztani, az a húsában, illetve a héjában különösen nagy koncentrációban található likopin. A béta-karotin mellett ez az egyik legjobb antioxidáns, amely óvja az immunrendszert, és véd a tumoros megbetegedésektől. Jó hír, hogy a likopin nemcsak a friss termésben található meg, hanem a paradicsomszószban és -lében is!

Paradicsomos receptek >>>

A gyümölcsöt természetesen nyersen a legjobb fogyasztani, ám a belőle készült tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ennek oka, hogy a feldolgozásakor kerülendő a magas hőfok, különben elveszítené szép piros színét.

Óvja a szívet

A paradicsom gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak, továbbá említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból. A kálium abban segít, hogy a vérnyomás mértéke optimális maradjon. A B6-vitamin és a folsav kombinációja az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulásának rizikóját csökkenti. A paradicsom segíti a mellékvese és a máj működését is, antioxidáns anyagai pedig gátolják a tumorok kifejlődését.

Frissít, fogyaszt

A paradicsom 100 g-ja a mindössze 22 kcal, 1 g fehérje és 4 g szénhidrát mellett 2 g rostot is tartalmaz. Ezáltal segít a súlyfelesleg ledolgozásában, hiszen telítettségérzetet ad. Ha úgy érzed, felszedtél 1-2 kilót, tarts egy gyors paradicsomdiétát, amelyben szerepelhet paradicsomleves és -ital is.

Védelem a nap ellen

A legújabb kutatások szerint annak, aki sok paradicsomot fogyaszt, a sok napozás ellenére is fitt és egészséges marad a bőre. A kutatók ezt a hatást a likopinnak tulajdonítják, amely fokozza a szervezet az ártalmas UV-sugárzással szembeni védekezőképességét.

Szépítő karikák

Nagyszüleink idejében sokszor tettek a sebekre paradicsomos pakolást, ami segített a gyógyulásban. A szép bőr megőrzésében is fontos szerepe van a piros termésnek. Magas víztartalma révén hidratáló hatású, fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Az uborkához hasonlóan ez is halványít, tehát szeplős arcra is javasolható a belőle készült pakolás.

Fontos a helyes tárolás

A friss paradicsom érzékeny a hidegre, ezért ne a hűtőben tárold, hanem szobahőmérsékleten, lehetőleg sötét helyen, például a kamrában. Így az aromája tovább megmarad. Fontos, hogy ne tartsd együtt uborkával, mert a paradicsom által kibocsátott gázok megpuhítják azt! A piros bogyókat 5 napon belül ajánlott fogyasztani, mert fény, a meleg és az oxigén hatására csökken a tápanyagtartalma. Mivel a friss paradicsom sok folyadékot tartalmaz, nem tanácsos lefagyasztani, felengedés után túlságosan puha lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss