Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ügyes(k)edő kiskuktáknak 2.

default user icon
SB
A múltkori főzőcskézéskor végigvettük, hogy mi legyen a kamrában, a hűtőben, milyen edények szükségesek feltétlenül, és mire kell figyelni, hogy ne történhessen baleset. Cikkünk második része következik.
Főznék, de mit?

Higgyétek el, a legtöbb gyakran főző felnőtt is naponta felteszi magának a „Mit főzzek?” kérdést. Két úton lehet elindulni: vagy abból főzünk, ami éppen otthon van, vagy előre kitaláljuk, hogy mit készítünk, és precízen beszerzünk, megveszünk minden hozzávalót.

Receptet, de honnan? Szakácskönyv vagy internet?

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg te is leendő „netes” szakács vagy. A Mazsolán és a Mindmegettén több mint tizenötezer recept közül válogathatsz. Természetesen nagyon sok más, ételkészítéssel kapcsolatos weboldal létezik. Ha valami nagyon ízlik másoknál, nyugodtan kérd el a receptet, a jól bevált családi receptekből később isteni dolgokat készíthetünk, és a családtagok és a barátok biztosan nagyon szívesen segítenek Neked.
Nagyon jó szakácskönyveket lehet kapni a könyvesboltokban, tele színes képekkel és már vannak kimondottan gyerekeknek szólóak is. Ezek sajnos általában drágák, ha kevés a zsebpénzed és nem bírod ki karácsonyig, ballagj el a könyvtárba, és nézegesd végig a kínálatot, biztosan fogsz találni izgalmas szakácskönyvet ott is.

 Van, aki szereti, van aki nem: a bevásárlás

Vannak, akiknek a bevásárlás szórakozás, és órákig képesek bolyongani az üzletekben. Ők mindent megnéznek, megszagolnak, megfognak, és egy egész napot el tudnak tölteni vásárolgatva. Sok időt és pénzt megspórolhatunk, ha magunkkal visszük a bevásárlólistánkat, és kizárólag az arra felírtakra koncentrálunk. Ha igazán jót akarunk magunknak, menjünk a közeli piacra, keressük meg a környék legjobb hentesét, zöldségesét, pékét, őstermelőit - és vásároljunk tőlük.
Ha a környezetünkre is szeretnénk odafigyelni egy picit, vigyünk magunkkal bevásárlótáskát, kosarat, ne kérjünk műanyag zacskókat, amivel aztán csak a szemét mennyiségét szaporítjuk. Mikor már mindent megvettünk, vigyük haza és pakoljuk el. A spájzban tárolt ételeket érdemes letörölni, a konzerveket víz alatt is megmoshatjuk.

A konyhai előkészítés

Főzés előtt nagyon fontos a jó alapos kézmosás! A gyümölcsöket (igen, még a banánt és mandarint is) és a zöldségeket jól mossuk meg, mielőtt dolgozni kezdünk velük. Egyes zöldségféléket érdemes beáztatni. Áztatva mossuk például az epret, a burgonyát és több salátafélének, zöldségnek is jót tesz, ha a vízzel megtöltött mosogatóban áznak egy ideig.
Olvassuk el előre alaposan a receptet, nehogy az történjen velünk, mint az egyszeri szakáccsal, akinek a szakácskönyve ellapozódott, így meglehetősen furcsa ételeket kerültek az asztalára.

Mérjünk!

A pontos mérés főleg a sütemények esetében nagyon fontos. A kreativitás elsőrendű a főzésnél, de kezdetben, amíg kellő gyakorlatot szerzünk, igyekezzünk betartani a receptben írtakat. Kaphatók nagyon profi mérőedények, melyeknek oldalán mindenféle összetevő súlya fel van tüntetve.
Táblázatunkkal segíteni szeretnénk azoknak, akinek nem áll rendelkezésre profi mérleg és mérőedények >>>

A következő részben adunk néhány tippet hagymavágásra, sajtreszelésre, tésztafőzésre és megtanuljuk néhány egyszerű étel elkészítését.

Az előző részt itt olvashatjátok >>>

Ezek is érdekelhetnek