Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ügyes(k)edő kiskuktáknak 1.

default user icon
SB
Szeretnétek jókat főzni, és barátaitokat, szüleiteket, testvéreiteket elkápráztatatni a tudományotokkal? A főzés jó móka, de veszélyes üzem is lehet. Elő is kell készülni rá egy picit, de amikor hümm és hamm hangok kíséretében boldogan eszi a család, amit Ti főztetek, meglátjátok, azt mondjátok majd: megérte.
Mi rejtőzik a kamrában, hűtőben?

Vannak dolgok, melyeket jó esetben minden háztartásban megtalálunk. Ha kifogyóban vannak, érdemes felírni őket a bevásárló listára. Ezt a listát a hűtőajtóra lehet mágnesezni, akár tollal együtt, így gyorsan fel lehet írni, ami épp láthatóan fogyóban van.
Ami általában van otthon: só (jódozott), cukor, porcukor, méz, liszt (finomliszt, rétesliszt, teljes kiőrlésű liszt), étolaj és olívaolaj, ecet, balzsamecet, búzadara, kukoricadara, zabpehely, zsemlemorzsa, étkezési keményítő, rizs, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma – jól levegőző tartóban. Száraztészta, levestészta, vaníliás cukor, szárított élesztő, sütőpor, mustár. Lencse, bab, sárgaborsó, paradicsomsűrítmény, halkonzerv, dió, mandula, hántolt napraforgó és tökmag, lekvár, tea, kávé, kakaó. Tartós tej, ásványvíz, extrudált kenyér. Fűszerek: pirospaprika, őrölt kömény, fekete- és fehérbors, kakukkfű, oregánó, rozmaring, bazsalikom, curry, gyömbér, babérlevél, tárkony. A mélyhűtőben lehetnek: zöldborsó, zöldségkeverék, gyümölcsök, pépek pl. turmixokhoz, fűszernövények (pl. petrezselyem), húsfélék, sajtok, készételek, réteslap, pizza alap. Frissen vegyük: gyümölcsök, zöldségek, húsok és felvágottak, sajt, kenyér, péksütemény, tejtermékek: margarin, vaj, tej, joghurt.

A kiskukta szerszámai – alapvető edények:

Mikor már tudjátok, mit szeretnétek főzni/sütni, nézzétek meg, hogy minden eszköz megvan-e. Általában ezeket használjuk:

Serpenyők: palacsintához, zöldségekhez, hússütéshez
Fazekak és lábasok fedőkkel
Sodrófa (ha nincs, egy üres borosüveg is megteszi), fakanál, szűrő
Habverő, botmixer, háztartási robotgép, tortaforma, sütőpapír, kenőecset, mrőeszközök, konyhai mérleg
Vízforraló
Vágódeszka, kések, konzervnyitó, sajtreszelő, szedőkanalak, keverőtálak
Konyharuhák, terítők, tányérok, poharak, evőeszközök
Tároló dobozok

Vigyázat! - Biztonság

A sütő és a tűzhely veszélyes üzem, csak óvatosan, nehogy megégessétek magatokat! Kezdetben jó, ha segít egy felnőtt. Mindig használjatok fogókesztyűt, ami legyen lehetőleg kisméretű. A gyerekkéznek túl nagy kesztyű könnyen elcsúszhat.
A főzést lehetőleg a hátsó gázégőn vagy főzőlapon végezzétek, ha ez nem megy, vigyázzatok, hogy a fogantyúk befelé álljanak.
Ugye nem felejtitek el kikapcsolni a sütőt és tűzhelyet, ha befejeztétek a főzést/sütést?
Ha valamit a konnektorba dugtok, mindig száraz kézzel tegyétek!
A forró edényt tegyétek deszkára vagy alátétre.
Mezítláb nem főzünk, ez alapszabály. Gondoljatok csak bele, hogy mennyire fájna, ha valami éles vagy forró esne a lábujjaitokra!
A vágással, reszeléssel és szeleteléssel is óvatosan. Ha először csináljátok, kérjetek meg egy felnőttet, hogy segítsen.
Ha valami kiömlik, egyből töröljétek fel.
Mielőtt főzni kezdtek, készítsétek elő a hozzávalókat, és mérjétek is ki őket. Tudjátok, a profik is így csinálják!
Ha sütőben fogtok sütni valamit, ne felejtsétek el először azt bekapcsolni, hogy jól bemelegedjen.
Főzés közben is tartsatok rendet!
Legyen kéznél időmérő! Lehet profi konyhai, de a telefonod vagy az ébresztőóra is megteszi.

A következő részben tippeket adunk receptkereséshez, bevásárláshoz, méricskélünk, főzőcskézünk! Várunk Benneteket!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss