Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyerekkedvencek

Ma, amikor már jóformán mindenki tudományos megfontolások és aktuális gasztrotrendeknek megfelelően étkezik, létezik egy igen erős érdekcsoport, akik számára mindez mellékes. A gyerekek minden modern és forradalmi gasztrofelfedezésre és meghurcolt alapanyagra fittyet hányva hosszú idők óta szeretik és rendelik ugyanazokat a fogásokat.

Természetesen a jó anya és szülő nem minden esetben enged utat ezeknek az ételeknek, de gyereknap - vagy más ünnep - alkalmából érdemes végignézni, mi mindent kínálhatunk a csemetéinknek, ha kedvükben kívánunk járni.

Ha teljes menüt szeretnénk készíteni, akkor érdemes a levesek terén is körülnézni. Ez az a pont, ahol egy egészen biztos befutó mellett viszonylag elszórt mezőnnyel találkozhatunk. A biztos befutó paradicsomleves mellett sok gyereknek kedvence még a jóféle húsleves, illetve a különféle gazdag gyümölcslevesek. Ezeket az ételeket apróságokkal fel is turbózhatjuk: a paradicsomleveshez a betűtésztán kívül másféle száraztésztákat is adhatunk. Ma már szinte bárhol kapható dinó vagy épp háztáji állatokat felvonultató száraztészta kollekció, amely még izgalmasabbá, tartalmasabbá és látványosabbá teheti a levest. Ezeket a tésztákat a húslevesbe is átmenthetjük, a zöldségeket különféle kiszúróval vagy ügyes szabadkézi munkával virágformára faraghatjuk, illetve a húst is átértelmezhetjük. Adhatunk a levesbe töltött tésztacsomagocskákat, afféle batyukat, amelyek tartalma lehet sajt, hús vagy épp valamilyen zöldségkeverék.

A gyümölcsleveseknél a tejszínhabbal vagy fagylalttal történő turbósításon túl adhatunk különféle dekorcukrokat vagy az angolszász országokban oly divatos – gyerekek és felnőttek között is nagy népszerűségnek örvendő – pillecukor falatkákkal is megszórhatjuk. A pillecukrot mi magunk is elkészíthetjük és színezhetjük is kedvünk szerint.

A főételek előtt mindenképp említést kell tenni a szendvicsekről, amelyeket sokféle módon variálhatunk, és kis fantáziával különféle alakúra szabhatunk. Ehhez jó út, ha megnézzük a különféle japán bento-boxokat, innen könnyű ihletet meríteni. A különféle állatka formájú szendvicsek mellett hatalmas térhódításban vannak a jelen kor mesefigurái, élükön a mindig mosolygós macskalánnyal és a dühödt madarakkal.

A szendvicsek esetében is könnyen, tulajdonképpen egy sniccer segítségével formára nyeshetjük a felvágottat, a vékonyra szelt sajtot, retekből, uborkából, paradicsomból vagy paprikából eszkábálhatunk szájat, szemet, fület vagy éppen csőrt. Az így kapott szendvics mellé már csak valamilyen jóféle gyümölcslé dukál, és egy kiadósabb vacsora gyanánt már fel is sorakoztathatjuk a mesehősöket.

A gyerekek kedvenc főételei között dobogós a rántott hús, a sült krumpli és a spagetti, főleg ha paradicsomos - megosztva helyét a pizzával. Ezeket az ételeket nem csak viccesen, formára vágva, hajtva, tekerve készíthetjük el, hanem - egyszerűségük okán - akár a gyerekeinkkel közösen is alkothatunk. Az ételeket ezen felül válogatott alapanyagokból is elkészíthetjük, így például a húst forgathatjuk panko morzsába, vagy sült krumpli helyett céklatallért, esetleg zellerszalmát is süthetünk a családnak, a spagetti variációiról nem is beszélve. A tésztához kínált paradicsomszószt kedvünk szerint gazdagíthatjuk, adhatunk hozzá húst, kerülhet bele zellerszár, sárgarépa, friss zöldfűszer, vagy pirulhat alá egy kevés szalonna is.

A levesnél felhasznált formázott tészta itt is bevethető, a levesbetéthez túl nagy mintákat kipróbálhatjuk a főételünkhöz. Ugyancsak sokféle formázott rántott falatot is vásárolhatunk készen, vagy kis türelemmel mi magunk is kikanyaríthatjuk az aktuális kedvenceket a csirkemellből vagy sertéskarajból.

A pizza izgalmas és gazdag pálya. Az otthon, közösen készíthető fogások egyik legmozgalmasabbika, amit a gyúrástól kezdve érdemes együtt készíteni, s hagyni, hogy a gyerekeink a fantáziájukat használva alakítsák a pizza formáját és ízvilágát. Ha nem szeretnénk a tésztát mi magunk elkészíteni, akkor nyugodtan süthetünk pitapizzákat, azaz kis korongokra álmodhatunk a gyerekeinkkel megannyi ízt, sőt ezeket a kis pizzákat is alakíthatjuk különféle meselényekké.

A desszertek terén is vannak biztos befutók, mint például a palacsinta vagy a fagylalt. A palacsintát könnyedén formázhatjuk, belesütött almadarabokkal vagy más gyümölcsökkel készíthetünk belőle mókás arcokat, vastagabb, amerikai változatát színes lekvárokkal, szószokkal toronyba rendezhetjük, kínálhatunk melléjük fagylaltot, tejszínhabot, ezek segítségével megjeleníthetünk szinte bármit mesefigurától kezdve egy mozgalmas jelenetig. A palacsinta díszítéséhez és ízesítéséhez használhatunk csokoládéforgácsot, színes dekorcukrokat, a már dicsért pillecukorral, de apró drazsékkal is dolgozhatunk.

A palacsinta és a fagylalt mellett nagy játékteret biztosító, könnyen elkészíthető és rendkívül jól dekorálható a muffin, illetve kisebb, ám díszesebb rokona, a cupcake. A tésztát egyszerűen ízesíthetjük, különösebb gond nélkül tölthetjük és kedvünkre dekorálhatjuk, sőt mivel egészen egyszerű kevert tésztáról beszélünk, így ennek elkészítésébe is nyugodtan bevonhatjuk a gyerekeinket. Ha egészségesebb desszertet szeretnénk, vagy uzsonnára kínálnánk gyümölcsöket az aprónépnek, különféle gyümölcsökből  is készíthetünk mókás összeállításokat.

Mosolygó arc szendvics

Hozzávalók:
4 szelet toast kenyér
2 tojás
1 pritaminpaprika
10 dkg túró
5 dkg puha vaj
pár szál snidling

1 közepes fej lilahagyma

Elkészítés: A lilahagymát megpucolom, leheletvékony szeletekre vágom, a pritaminpaprikát íves darabokra vágom. A tojásokat lobogó vízben 9 percig főzöm. A túrót villával áttöröm, vajjal kikeverem, picit sózom és apróra vágott snidlinggel ízesítem. A megfőtt tojásokat hideg víz alá teszem. Ezután könnyedén leszedem a héját, és vékony szeletekre vágom.
A toast kenyereket közepesen megsütöm, túrókrémmel megkenem. Egy-egy szelet tojásból szemet készítek nekik, néhány göndör fürtöt kapnak lila hagymából, és mosolygó paprikaszájat is teszek a kenyérre.

Bohóc-palacsinta

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
5 dkg cukor
3 dl tej
3 tojás
12,5 dkg natúr krémsajt
csipet só
2 banán
csokoládéöntet
15 dkg eper

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a sütőport és a cukrot, majd beleütöm a tojásokat, hozzáöntöm a tejet, a krémsajtot, picit sózom, és az egészet kézi mixer segítségével eldolgozom. Az így kapott kissé sűrű tésztából - olajjal vékonyan kikent serpenyőben, közepes lángon - tenyérnyi palacsintákat sütök.
A banánt ujjnyi karikákra szelem, az epret megmosom, kicsumázom, majd egy szép példány kivételével szintén felszeletelem.
A palacsinták közé banánt és epret teszek, majd csokoládésziruppal meglocsolom. Az utolsó palacsintánál 2 karika banánból szemet formázok, míg az eper a bohóc orra lesz, és kevés szirupból mosolygós szájat rajzolok.

Ezek is érdekelhetnek

Friss