Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyerekjáték a konyhában: grissini

default user icon
SB
A grissinit egy olasz király kisfiának alkotta az udvari pék. A fiúcska egyáltalán nem evett kenyeret, az orvosok emésztési problémát sejtettek a háttérben. Egy könnyed, ropogósra sült kenyeret javasoltak, ez lett a grissini.
Mi az a grissini?

A grissini (ejtsd: grisszini) olyan, mint a ropi, csak jóval hosszabb és vastagabb. Nem kell hozzá más, mint liszt, élesztő, olívaolaj, só, cukor és víz. Elkészítése gyerekjáték, a gyúrásban, szórásban, formázásban a kicsik is tudnak segíteni. Ha elunják, formázzunk kerek lapokat a maradék tésztából, és kenjük meg őket paradicsomos szósszal, fokhagymás olajjal, tehetünk rá sonkát, sajtot is, süssük meg, és tálaljuk pizzaként.

Pizza helyett

Olaszországban a grissinit előételként fogyasztják, pontosabban kenyér helyett, ha étteremben szolgálják fel. Ha csak egyet eszünk, az a grissino. Betekerhetjük egy kis pármai sonkába is, hogy igazi ínyencfogást kapjunk, de így Olaszországban nem találkozunk vele. Adhatunk mellé mártogatós szószokat is, de nagyszerű csak úgy, ropogtatnivalóként is.

Mivel ízesíthetjük?

Kerülhet a tésztába aszalt paradicsom, zsálya, olajbogyó, rozmaring. Készülhet sok fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval. Szórhatunk a tetejére lenmagot, szezámmagot, mákot, de egyszerű durva tengeri sóval vagy reszelt parmezánnal megszórva is finom.

Hogyan készül a grissini?

Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet kétharmada rétesliszt)
7 gramm (1 csomag) szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3 dl meleg víz
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor

Elkészítés:
A liszthez adjuk a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a meleg vizet és a sót. Adhatunk a tésztához fűszereket, egy marék aszalt paradicsomot vagy olajbogyót apróra vágva. Dagasztófejjel összeállítjuk, majd kézzel gyúrjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük, majd a tésztából lecsippentve 20 cm hosszú, 0,5-0,7 átmérőjű kígyókat formázunk. Sütőpapírra tesszük, és 15 percet pihentetjük őket, majd megkenjük olvasztott vajjal. Itt jöhet a tetejére ízlés szerint bármi, de maradhat simán is. 200 fokon kb. 12 percet kell sülnie, akkor jó, ha éppen elkezd pirosodni a tészta. Ha kihűlt, már ehetjük is.

Minden, ami vendégváró >>>

Olvasnivaló kiskuktáknak >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss