Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyakran ég a gyomrod? Vigyázz, lehet, hogy refluxos vagy

default user icon
MME
Ha gyakran ég a gyomrod, feltétlenül vizsgáltasd ki magad! Az is lehet, hogy refluxbetegségben szenvedsz. Szerencsére a kór gyógyítható.

Ha a gyomortartalom fekvő helyzetben visszajut a nyelőcsőbe, irritálja annak nyálkahártyáját. Az ennek hatására fellépő gyulladást éli meg a beteg gyomorégésként. Ezt hívják ún. refluxbetegségnek.

Hátterében számos más kór is állhat, például: nyálkahártya-gyulladás, rekeszsérv, helicobacter-fertőzés, fekély, illetve daganat. A valódi okot 100%-os bizonyossággal csak gyomortükrözéssel lehet kideríteni. Hiszen ilyenkor az orvos egy műszer segítségével belenéz a gyomorba, és szabad szemmel látja az azon lévő esetleges elváltozásokat, sőt, egyúttal szövetmintát is vehet. Bár a kilégzett levegő vizsgálatával ellenőrizhető a helicobacter pylori túlzott jelenléte, röntgennel feltérképezhető az esetleges fekély, a sejtszinti eltérés kimutatására ezek a módszerek nem alkalmasak, és az elváltozások megítélése is szubjektív.

Sokan azonban félnek a gyomortükrözéstől, ezért elodázzák a vizsgálatot. Pedig a megfelelő érzéstelenítéssel, egy jó szakember fájdalommentesen végzi el a vizsgálatot.

Diéta

A betegséggel együtt járó gyomorégést és puffadást a gyógyszeres kezelés mellett diétával lehet a legjobban kezelni. Ilyenkor olyan pépesített élelmiszereket kell fogyasztani, amelynek szinte már csak felszívódnia kell, vagyis a gyomor nyálkahártyája az emésztésre fordított energiát önmaga gyógyítására fordíthatja. Emellett kerülni kell az erős fűszerek és a zsír használatát, nem szabad alkoholt inni és dohányozni. 4-5 naponként lehet bővíteni az étrendet, majd 10-12 nap múlva vissza lehet térni a normál táplálkozáshoz.

Életmódváltás

A refluxbetegség gyógyítható, de az életmód és a táplálkozás teljes megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a panaszok ne forduljanak elő ismét. Az előbbiekben említetten túl kerülda savas ételeket, mint a grépfrút, narancs, paradicsom vagy az ecet, illetve a koffeintartalmú italokat. Egyél lassan és naponta inkább többször, kevesebbet étkezz! Lefekvés előtt 2-3 órával fogyaszd el a vacsorát! Amennyire lehetséges, kerüld a stresszt is, hiszen az idegeskedés szintén ront a panaszokon

A helicobacter pylori egy velünk együtt élő baktérium. Szükség van rá a bélcsatorna egyensúlyának kialakításához. Ha azonban kórosan elszaporodik, az már panaszokat okozhat. A betegség megfelelő gyógyszerekkel kezelhető, amennyiben ez elmarad, akkor jön létre az ún. rövid nyelőcső, amely már súlyos, a rákot megelőző állapotot okoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss