Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gumós, szár és halványító - zeller-kisokos, tuti receptetkkel!

A magyar konyha alapvetése a gumószeller mellett, ismerd meg a halványító és a levélzellert, készíts belőlük krémlevest vagy ízesítsd vele a krumplipürét!

A nálunk leginkább elterjedt gyökérzeller mellett ismerünk metélő- vagy levélzellert, illetve szárzellert (halványító zellert). A gyökér- és a levélzeller levelei, gumója, magjai különösen fűszeres, édeskés ízűek. A gumónak barnás, fás a kérge és világos a húsa - a nagyobbak túl rostosak, fásak, ezeket - különleges aromájuk miatt - levesbe érdemes főzni.

Innen származnak:

Vad változata a mérsékelt övön és a szubtrópusokon mindenütt megél, nemesítéséből származik a kiskertek gyökér- és halványító zellere. A zellergumó a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mi az ókori rómaiaknak köszönhetjük megjelenését. A szárzellert a kínaiak már az i. e. 5. században ismerték, és ma is fontos eleme a konyhájuknak.

Egészségesek, mert...

A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat, B- C- és E-vitamint tartalmaz. Vértisztító, vizelethajtó, étvágycsökkentő hatása ismert, jó reuma és köhögés ellen. A népi gyógyászat vágykeltő tulajdonsága miatt szintén kedveli.

A szárzellernek alacsony az energiatartalma, ezért diétához ajánlott: 10 dkg szárzeller csak 20 kalóriát tartalmaz. Bár ez a fajta nem képez gumót, a leveleiben rengeteg nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A-, B- és C-vitamin van.

Felhasználásuk:

A zellergumót és a leveleket a húslevesbe egészben tedd, majd ha megfőtt, a tálalás előtt távolítsd el. Fűszerezheted vele a húsleveshez, sülthöz tálalt mártást, de teheted zöldséglevesbe, egytálételekbe, a zsenge gumókból készülhet krémleves is.

Fűszerkeverékekbe szárított leveleit és magjait őrlik porrá.

Nyersen gyalulva vagy reszelve salátaként fogyaszthatod, például a Waldorf-saláta nélkülözhetetlen hozzávalója.

Cukros-ecetes lében tartósíthatod,leveleit szárítva, sóban vagy fagyasztva teheted el, gumója hűvös pincében, homokban sokáig eláll.

A szárzeller ropogós levélnyeleit érdemes nyersen felhasználni: vagy feldarabolva salátákba, vagy egészben kínáld más zöldségekkel együtt, amelyekhez mártogatós szószokat tálalhatsz. Csak a vastagabb részeit kell megpárolnod, például remek zöldséges rakott ételbe, vagy finom leves készülhet belőle. Jellegzetes, intenzív íze miatt kevésbé kell fűszerezni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss